18 april 2024

Fotosessie van Leo-triplet

Oké, hier is dan mijn allereerste Astroblog. Als nieuwe auteur van deze geweldig informatieve Astromonieblog website zal ik af en toe mijn ervaringen als beginnend amateur astrofotograaf met jullie delen.Dit weekend waren het de landelijke sterrenkijkdagen. Zo ook bij amateur astronomie vereniging Christiaan Huygens, waar ik voor het eerst op vrijdagavond met een simpel ‘jeugd’kijkertje stond. In de korte tijd dat het enigszins helder was, keken veel kleine kinderen door de telescoop naar de maan die in eerste kwartier stond waardoor de kraters goed te zien waren. Sommige kinderen hoorde je hardop ‘WOW’ zeggen, en dat is precies mijn ervaring toen ik in mijn jeugd voor het eerst door zo’n kijker keek. Geweldig om dat te horen. Nu, ongeveer 35 jaar later, ben ik zo’n 1,5 jaar geleden weer actief bezig met deze hobby en ook sinds een jaartje begonnen met fotograferen. De maan en planeten zijn geweldig mooi om visueel door een kijker te bewonderen, maar deepsky objecten zoals nevels en sterrenstelsels blijken maar tegenvallende vage vlekjes als je door een telescoop kijkt en kun je veel beter zichtbaar maken als je deze lang met een fototoestel belicht.De momenten om tijdens de landelijke sterrenkijkdagen door een telescoop te kijken waren beperkt door de bewolking en gisteravond werd het pas na 22:00 uur weer helder. Het zou de verdere nacht helder blijven. Dus thuis mijn opstelling in haast opgesteld voor een nieuwe foto-sessie, dit gekozen voor de Leo-triplet, drie sterrenstelsels M65, M66 en NGC3628 in het sterrenbeeld Leeuw (Leo). Deze sterrenstelsels staan zo’n 30 a 35 miljoen lichtjaar van ons vandaan. Hier op het plaatje zijn ze te vinden ongeveer tussen de ster Denebola en de planeet Mars in.

waar Leo-triplet te vinden is

Op de foto is het resultaat van 3 uur foto’s maken in subs van 5 minuten met ISO800 te zien.Nog enig nabewerken in een programma DeepSkyStacker (DDS) om de foto’s te en vervolgens het contrast van de grijze gebieden versterken met o.a. de tool Curves in Photoshop. Door de lichtstorende maan waren de omstandigheden voor fotograferen niet optimaal, maar het resultaat viel me toch niet tegen.

Leo-triplet M65 – M66 – NGC3628

Tijdens het opstellen van mijn telescoop + montering – wat gemiddeld zo’n 3 kwartier in beslag neemt – heb ik een videocamera in timelapse mode laten lopen. Elke seconde 1 beeldje. Het resultaat hiervan in te zien in dit filmpje. 

Share

Comments

 1. Jan, gefeliciteerd met je allereerste Astroblog! En wat voor eentje: niet alleen een geweldige foto van het triplet in Leeuw, maar ook nog eens een timelapse video. Geweldig! Heb je daar ook zo'n app voor gebruikt op je telefoon, als ik onlangs nog gebruikte of gebruik je daar een ander proggie of app voor? Oh ja, ik heb je gelijk in de eregallerij der gallerijen gezet: het rijtje auteurs van de Astroblogs. 😀

 2. Ha, ha, Arie, bedankt.

  Geen speciale app, maar speciale HD-videocamera met timelapse functie voor gekocht en eentje die ook bijzonder lichtgevoelig is, want in werkelijkheid was het niet zo licht in mijn achtertuin als dat het op de video staat. Ik ben ook gek op timelapse video's en wil daar ook vaker mee gaan experimenteren.

  Bedankt voor de compliment.

 3. Heb je HD-videocamera's met timelapse functies? Goh, wist niet dat die dingen bestonden? Heb je een merk? En wat moeten die camera's in de winkel kosten? Ben ook wel nieuwsgierig, want zo'n telefoon is wel leuk, maar erg ongevoelig.

 4. Ja, deze was gemaakt met een JVC Everio GZ-HM845BE. (wat een type nummers verzinnen die fabrikanten altijd zeg) Dat is een full HD videocamera met div. leuke extra's waaronder die timelapse functie. Enige nadeel is dat je ook meteen een nieuwe PC moet aanschaffen omdat je alleen op de allersnelste PC's met full HD kan monteren zonder gefustreerd te raken.

  Dus voor mij zijn de kosten: 450,- voor de videocamera en 1500,- voor een nieuwe PC. (deze laatste nog niet aangeschaft)

 5. Het is zeker dat renderen dat enorm veel tijd kost. Dat merk ik ook al aan m'n Samsung Galaxy SII, waarmee ik de Lapse It app gebruik. Veel tijd gaat zitten in het renderen van de video.

 6. Cris Krikke zegt

  Vet cool 🙂 die opstelling.

 7. Heel leuk gedaan Jan! Je zei al dat je dit ging doen, maar dit is nog veel mooier dan ik verwacht had….

 8. Dank voor jullie leuke reacties. Ik vond het ook best een geslaagd filmpje geworden. Nu de foto nog iets verbeteren in de nabewerking en ik ben zelf helemaal tevreden.

 9. Anoniem zegt

  Hé Jan,

  Hier (s)preekt uw verdrongen naamgenoot……eh…Hou hier eens heel rap mee op….Ik duld geen concurrentie hoor….een beetje over mijn lijk "het lievelingetje van de baas (Adrianus V) lopen staan te uithangen"…..want..eh…anders geeft ik alsnog jouw adres door aan Mevrouw Schuring voor een extra straflesje Duits….ha..ha…!!!

  Maarre…..evenzo toch van harte welkom bij "de moeder aller Astroblogs"!

  • Zeg Jan, eh… sinds wanneer beginnen we hier anoniem te reageren? Kruip je gelijk in je schulp als een naamgenoot co-astroblogger wordt? 🙂 En wie is mevr. Schuring? Oh wacht, jullie hebben bij elkaar in de klas gezeten, nietwaar? Niet wetend van jullie gezamenlijke interesse in alles wat daarboven gebeurt.

 10. de enige ECHTE Jan zegt

  Zo….is dit "inverse anoniem" genoeg????

  Ah….Mevrouw Schuring was lerares Duits op MAVO groenendijk alhier in Dordrecht alwaar mijn waarde naamgenoot et moi tesaam gebroederlijk op school hebben gezeten. Het enige verschil toendertijd was dat den schrijver dezes in tegenstelling tot mijn geachte collega astroblogger alreeds ruiterlijk astronomisch uit den kast was gekomen. Iets wat overigens zeer werd gewaardeerd door die bewuste mevrouw Schuring omdat zij ook met een behoorlijk zware "astrotik" was behept…..en o.a. daarom heeft DEZE Jan, tijdens de duitse les zeer zeker het lievelingetje van de juf(!!), voor duits altijd astronomisch hoge cijfers gehaald…..terwijl "die andere Jan" wat cijfers betreft altijd in de diepste spelonken van het zwarte gat der duitse taal heeft moeten bevakkeren…..ha….ha…!!!

 11. voor mevrouw Schuring was het het hele jaar door Carnaval
  alaaaaaaaaaaaaaaaf

Speak Your Mind

*