Site pictogram Astroblogs

Fotosessie van Leo-triplet

Oké, hier is dan mijn allereerste Astroblog. Als nieuwe auteur van deze geweldig informatieve Astromonieblog website zal ik af en toe mijn ervaringen als beginnend amateur astrofotograaf met jullie delen.Dit weekend waren het de landelijke sterrenkijkdagen. Zo ook bij amateur astronomie vereniging Christiaan Huygens, waar ik voor het eerst op vrijdagavond met een simpel ‘jeugd’kijkertje stond. In de korte tijd dat het enigszins helder was, keken veel kleine kinderen door de telescoop naar de maan die in eerste kwartier stond waardoor de kraters goed te zien waren. Sommige kinderen hoorde je hardop ‘WOW’ zeggen, en dat is precies mijn ervaring toen ik in mijn jeugd voor het eerst door zo’n kijker keek. Geweldig om dat te horen. Nu, ongeveer 35 jaar later, ben ik zo’n 1,5 jaar geleden weer actief bezig met deze hobby en ook sinds een jaartje begonnen met fotograferen. De maan en planeten zijn geweldig mooi om visueel door een kijker te bewonderen, maar deepsky objecten zoals nevels en sterrenstelsels blijken maar tegenvallende vage vlekjes als je door een telescoop kijkt en kun je veel beter zichtbaar maken als je deze lang met een fototoestel belicht.De momenten om tijdens de landelijke sterrenkijkdagen door een telescoop te kijken waren beperkt door de bewolking en gisteravond werd het pas na 22:00 uur weer helder. Het zou de verdere nacht helder blijven. Dus thuis mijn opstelling in haast opgesteld voor een nieuwe foto-sessie, dit gekozen voor de Leo-triplet, drie sterrenstelsels M65, M66 en NGC3628 in het sterrenbeeld Leeuw (Leo). Deze sterrenstelsels staan zo’n 30 a 35 miljoen lichtjaar van ons vandaan. Hier op het plaatje zijn ze te vinden ongeveer tussen de ster Denebola en de planeet Mars in.

waar Leo-triplet te vinden is

Op de foto is het resultaat van 3 uur foto’s maken in subs van 5 minuten met ISO800 te zien.Nog enig nabewerken in een programma DeepSkyStacker (DDS) om de foto’s te en vervolgens het contrast van de grijze gebieden versterken met o.a. de tool Curves in Photoshop. Door de lichtstorende maan waren de omstandigheden voor fotograferen niet optimaal, maar het resultaat viel me toch niet tegen.

Leo-triplet M65 – M66 – NGC3628

Tijdens het opstellen van mijn telescoop + montering – wat gemiddeld zo’n 3 kwartier in beslag neemt – heb ik een videocamera in timelapse mode laten lopen. Elke seconde 1 beeldje. Het resultaat hiervan in te zien in dit filmpje. 

Timelapse-telescoop2-heuser

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten