22 september 2023

Lezing: exoplaneten bij Huygens

Een impressie van het Kepler-11 systeem, met zes exoplaneten

Ignas Snellen, universitair hoofddocent in Leiden, zal komende vrijdag bij sterrenkundevereniging Chr. Huygens in Papendrecht een lezing geven over exoplaneten. Snellen bestudeert planeten buiten het zonnestelsel, met name door planeetovergangen. In januari dit jaar kreeg hij een Vici-subsidie van het NWO voor onderzoek aan exoplaneten in onze Melkweg. Hier een voorproefje van waarover hij het vrijdag 9 maart gaat hebben: Er voltrekt zich een ware revolutie in de studie naar extrasolaire planeten. Nog geen vijftien jaar geleden waren de acht planeten in ons eigen zonnestelsel de enige die we kenden. Sinds de ontdekking van planeten rondom andere sterren rollen we van de ene verrassing naar de andere. In deze lezing zal Snellen een overzicht geven van de stand van zaken. We komen steeds dichter bij de ontdekking van een tweeling Aarde, en de grote vraag zal zijn of er mogelijk leven op zo’n planeet kan voorkomen. Om dit laatste vraagstuk op te lossen staan we voor nog grote technische uitdagingen. De lezing begint om 20:30 uur, vanaf 20:00 uur is de zaal open. :bron: Bron: Chr. Huygens.

Share

Comments

 1. Olaf van Kooten zegt

  Best kans dat ik van de partij ben. Ik woon niet heel ver van Papendrecht en ik heb toch niets in de planning staan 🙂

 2. Hé, dat zou leuk zijn! Ik denk ook van de partij te zijn (als m'n thuis-agenda het toelaat), dus dan zien we elkaar. En wellicht zie je dan ook de andere bloggers, Jan2x en André.

 3. olaf van kooten zegt

  hoe lang duurt het ongeveer?

 4. Zo'n lezing kan wel 1,5 á 2 uur duren, inclusief pauze. Maar als je op een gegeven moment zegt 'pffff, ik heb het wel gezien', dan nok je toch gewoon af?

 5. olaf van kooten zegt

  ik ben overtuigt, tot vanavond!

 6. Olaf van Kooten zegt

  Haha heb ik weer. Het schijnt bij Huygens al 7 jaar goed te gaan. Ik ga voor het eerst naar een lezing: gaat het fout! De spreker wist niet dat hij moest komen spreken, LOL. Nou ja, volgende keer beter 🙂

 7. Het gaat al langer dan zeven jaar goed, maar dat is de periode dat de voorzitter heeft meegemaakt. Maar het gemis van de spreker werd ruimschoots goed gemaakt door Paul Bakker, die gelukkig een lezing 'uit den ouden doosch' bij de hand had en die het zonnestelsel beschreef. Geen exoplaneten vanavond, maar planeten bij Huygens. Leuk trouwens dat ik je vanavond ontmoet heb,

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: