3 maart 2024

Ignas Snellen Paul Bakker over exoplaneten

Paul Bakker aan ’t woord over het zonnestelsel

Gisteravond zou Ignas Snellen, universitair hoofddocent in Leiden, bij sterrenkundevereniging Chr. Huygens in Papendrecht een lezing geven over exoplaneten. Tenminste, dat is waar ruim dertig leden die aanwezig waren vanuit gingen. Maar er was kennelijk enige ruis opgetreden in de communicatie tussen de spreker en de PAC – de programma-activiteitencommissie van Huygens – en toen Snellen niet kwam opdagen wees een telefoontje uit dat de beste man nergens van wist. Nou, er zal vast een diepgaand onderzoek door een gedelegeerde commissie worden uitgevoerd om dit tot op de bodem uit te zoeken. 😉 Afijn, je zou dan als bestuur van een vereniging kunnen zeggen ‘beste mensen, ga lekker naar huis en thuis voor de buis The Voice Kids kijken’, maar zo’n bestuur hebben we gelukkig niet. Een alternatief was gauw gevonden, want Paul Bakker had z’n laptop bij zich en daar stond een presentatie over het zonnestelsel op, die hij liet zien en op die manier hadden de aanwezigen toch een interessant en spontaan praatje. Er kwamen twee vragen aan de orde waar we op dat moment even niet uitkwamen: hoe heette ook weer de Marslander die crashte omdat ze twee eenheden hadden gebruikt, de Engelse maten (inch, foot, etc…) en metrieke maten (cm, m,…). Nee, dat was niet de Britse Beagle 2 – die was vermoedelijk iets te hard neergestuiterd. Het was de Mars Climate Orbiter die bedoeld werd, waar technici van Lockheed Martin een beetje aan het klungelen waren geweest. En de tweede vraag was: wanneer komt New Horizons aan bij de dwergplaneet Pluto? In 2014, 2015 of 2016? Nou mensen ik kan het antwoord hier geven: dat zal in 2015 zijn, op 14 juli dat jaar om precies te zijn. Goh, wie had het nou bij het rechte eind? 😎  Naast Paul waren er nog enkele anderen die bijdroegen aan een alternatief voor de afwezige Snellen, zoals Arno Hol die sprak over het beoogde planetenpad en Jan Brandt, die z’n Marsfoto van eergisteren toelichtte. Goh, eigenlijk hebben we helemaal geen sprekers nodig bij Huygens. 😉

 

Share

Comments

 1. Jan Brandt zegt

  Laat ik het daverende succes van deze "mislukte" avond zo verwoorden met het feit dat mijn zeer geachte schoonvader op bezoek vanuit het hoge Noorden…………als introducé en volkomen leek….zich deze avond kostelijk heeft geamuseerd….een dik welgemeend compliment aan "Planeten Paultje"….ofwel, dit moeten we vaker doen…..niet opdagende sprekers uitnodigen en dan lekker op de improvisatie-toer gaan….."to boldly go where Christiaan Huygens never has gone before"!!

  • Dank je, Jan.

   Weet je wat? Stel dat de spreker van volgende keer niet op komt dagen. Dat zou lachen zijn!

  • Peter Boot zegt

   Ik heb ook genoten van de avond, ook al ging het niet over exoplaneten.

   Van alle mensen die kwamen voor deze lezing is toch vrijwel iedereen gebleven tot het einde.

   Mijn complimenten en Paul nogmaals bedankt voor de avond.

 2. Eh… even iets anders, niet over de sprekers. Hebben jullie die titel gezien, dus Ignas Snellen Paul Bakker over exoplaneten? Dat was nog wel even spannend voor mij, want de aanhalingen werken met HTML-code. Ik wist niet of dat sowieso kon in WordPress, HTML in titels. En wat blijkt: in de zijbalk op de voorpagina en in de blogpagina zelf staan in de titel inderdaad de aanhalingen. Maar op de voorpagina bij de samenvatting staat het helaas pindakaas weer niet, daar staat Ignas Snellen Paul Bakker over exoplaneten. En da's natuurlijk weer verwarrend. Zucht…

Speak Your Mind

*