24 februari 2024

6 mei 2012: Supermaan eh…sorry perigeum maan

6 mei 2012: supermaan! Credit: Stevepb/Pixabay.

Op 6 mei a.s. is het weer zo ver: dan is het Volle Maan én staat ‘ie in z’n zogenaamde perigeum, dat is in zijn elliptische baan het punt het dichtste bij de aarde. De afstand van de maan tot het midden van de aarde is om 05.35 uur die dag 356.955 km en de schijnbare diameter van de maan is dan 33’29”. Officieel noemen we zo’n maan een perigeum maan [1]Nee, eigenlijk is er sprake van het ‘perigeum-syzygy van het aarde-maan-zon systeem’. Maar ja, wie onthoudt dat nou?, maar het grote publiek kent het beter als de supermaan. Zo’n maan is wel 14% groter en zelfs 30% helderder dan een ‘normale’ Volle Maan en dat merk je met name als ‘ie laag aan de horizon staat en je ‘m in de buurt van gebouwen of bomen ziet staan. Hoger in de lucht zal dat verschil niet opvallen. Aan zo’n supermaan worden allerlei krachten toegeschreven, zoals een extra getijdewerking, en ook zouden de misdaad en de hoeveelheid rondlopende gestoorden gedurende de supermaan toenemen. Sommigen gaan zelfs zo ver om er allerlei rampen mee in verband te brengen. Een jaar geleden bijvoorbeeld schreef ik over de supermaan die toen op 19 maart viel en die ook als voorbode van rampen werd gezien. Ik schreef die blog op 10 maart en mijn stelling was dat de doemscenario’s onzin waren. Wat gebeurde er vervolgens op 11 maart 2011, één dag na m’n blog en acht dagen vóór de supermaan: de grote aardbeving plus daaropvolgende tsoenami in Japan. Oeps, kan gebeuren. Maar die ramp had werkelijk niets te maken met de supermaan. En da’s ook precies wat de NASA in de volgende video over de supermaan van 6 mei a.s. (5 mei in de Verenigde Staten) stelt, dat zo’n supermaan geen enkel negatief effect op de aarde heeft, behalve dat de vloed een paar centimeter hoger is en dan enkele lunatics zullen denken dat er rampen gaan gebeuren.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Nee, eigenlijk is er sprake van het ‘perigeum-syzygy van het aarde-maan-zon systeem’. Maar ja, wie onthoudt dat nou?

Comments

Speak Your Mind

*