25 juli 2024

De weersverwachting voor woensdag 6 juni 2012

Ik heb het vaker gezegd: zet een dikke streep onder woensdag 6 juni 2012 in je zakagenda. ‘En waarom dan?’ hoor ik jullie hier luidkeels roepen. Nou simpel: je moet die dag ’s morgens vroeg uit je nest omdat je dan een Venusbedekking kunt meemaken. Die dag trekt namelijk gezien vanaf een groot gedeelte van de aarde de planeet Venus voor de zon langs, iets wat je hieronder in de infografiek ziet. En waarom moet je dat vet onderstrepen in je agenda en moet je vroeg uit de veren? Kan je niet gewoon tot de volgende keer wachten? Ha, da’s nou precies het probleem: die Venusbedekkingen zijn héél zeldzaam. De eerstvolgende zal op 11 december 2117 zijn. En die is NIET in Nederland zichtbaar. 😯 Voor een volgende bedekking die wel zichtbaar in ons Kikkerlandje is moet je nog een tikkeltje meer geduld hebben: tot 8 december 2125 namelijk. Kortom, ik zou toch maar even kiezen voor de transitie – zoals ze het ook wel noemen – van 6 juni a.s.

Find out where to see a rare astronomical event that won't recur for more than a century, in this SPACE.com infographic.

Credit: Karl Tate/Space.com

Source: SPACE.com: All about our solar system, outer space and exploration

OK en wat is dat dan over de weersverwachting van 6 juni, weet je dat nou al, Adrianus? Nee, ik ben geen Adrianus Paulusma, die pretentie heb ik niet. Wat ik wel weet is dat ze op de volgende site allerlei statistische gegevens hebben van de kans dat het ergens in het gebied waar de bedekking zichtbaar zal zijn onbewolkt is. Wil je dus zeker weten dat je vrij uitzicht hebt op de komende Venusbedekking dan zou ik eens een kijkje nemen op die site. Bron: Space.com.

Share

Comments

  1. Hoe laat?

  2. Hoe laat? Hoe vroeg zal je bedoelen? 🙂 De zon komt die dag om ongeveer 05.20 uur op. De transitie is dan al bezig. Hoe laat de zogenaamde "laatste inwendige aanraking" plaatsvindt – da's het moment dat het Venusschijfje de zonrand bereikt en de uittreding volgt) – is wat verwarring: op blz. 50 van de sterrengids 2011 staat bij 6 juni dat het om 06.37 uur is en op blz. 53 staat in dezelfde gids dat het om 06.31 uur is. Maar hoe dan ook, je moet je wekker zetten die dag.

  3. En hopen dat het onbewolkt is…

Speak Your Mind

*