22 april 2024

Hoor ze brullen, die motoren van de Solid Rocket Boosters

Ik heb vaker videobeelden laten zien van camera’s die vast zaten aan de twee Solid Rocket Boosters (SRB’s), tijdens de lancering van de Space Shuttles. Maar Michael Interbartolo, die tien jaar lang werkzaam was bij het ruimteveerprogramma in Houston, heeft die beelden opgewaardeerd en dat heeft geleid tot een weergaloze video, waarin je die SRB’s niet alleen zo’n shuttle omhoog ziet brengen, maar ook hoort brengen. En hoe! Luidsprekers op volle sterkte.

Mocht je overigens denken dat die SRB’s met de pensionering van de space shuttles ook in het museum terecht zijn gekomen, dan vergis je je. Ze krijgen namelijk een tweede leven in het Space Launch System (SLS), NASA’s draagraketten van de nieuwe generatie, dat de Amerikanen richting Maan, planetoïden en Mars moet brengen. De beelden van de video zullen later terugkomen in een DVD/BluRay die de NASA wil uitgeven en die “Ascent: Commemorating the Space Shuttle” gaat heten. Bron: Bad Astronomy.

Share

Comments

  1. Andere Arie zegt

    Perfect. Voor iedereen die denkt dat je op eendendons naar de vrije val gaat: verplichte kost. Die terugplonsgeluiden en nog een hoop meer 'sound art' uit het vroege synthesizertijdperk mogen dan wel fake zijn, het blijft boeien. Voor wie zijn/haar leerlingen maandagmorgenvroeg even wil voorbereiden op de rest van de week: luidsprekers luid.

Speak Your Mind

*