9 december 2023

Een avondje Deepsky fotograferen

Gisteravond (15 maart 2012) was het eindelijk weer eens een avond+nacht helemaal helder, dus moest ik weer wat Deepsky foto’s ‘scoren’. De avond ervoor was eigenlijk ook al prima helder weer, maar soms heb je andere verplichtingen en moet je zo  in Nederland zeldzaam heldere avond aan je neus voorbij laten gaan. Maar deze avond was voor mij en m’n telescoop. Lekker vroeg begonnen alles op te stellen. De poolster was nog nauwelijks te zien, maar toch alvast kunnen uitlijnen. Venus en Jupiter stonden samen bijzonder helder aan de westelijke avondhemel en ze stonden toevallig deze avond ook in conjunctie (niet meer dan 3 graden uit elkaar). Even een fotootje net over de schutting van genomen met de telescoop op de voorgrond.

Venus en Jupiter staan op 3 graden afstand van elkaar in conjunctie

Om 20:00 uur stond Orion nog duidelijk in het zuid-oosten en precies goed om nog een klein uurtje opnames bij te schieten van de paardenkopnevel IC434 samen met de vlamnevel. Het was nog niet volledig donker, maar ik wilde zo snel mogelijk aan de slag. Deze nieuwe opnames kan ik dan later gaan toevoegen aan mijn eerdere opname van een aantal maanden geleden zodat de kwaliteit van de totale opnames hopelijk verbetert wordt. Om 21:00 uur moest ik van object verwisselen omdat er takken van de bomen in beeld kwamen.

Paardenkop en Vlamnevel 50 minuten belichting (te kort voor een uitstekend resultaat)belichtingstijd

Deze foto van de Paardenkopnevel is genomen met een Canon 450 camera op ISO800 en is een stack van totaal 10x 5 = 50 minuten. Dit is te kort voor een echt mooi resultaat, maar als ik deze later toegevoegd heb aan de oudere opnames moet het totale resultaat wel mooi genoeg worden.Toen ben ik om 21:00 uur van deepsky object verwisseld en de camera op de Rosette nevel (NGC2237) gericht. Dit deepsky object had ik 10 februari jl. al gefotografeerd, maar stond toen niet netjes in het midden van het beeld. Maar ook deze ging (te) snel naar de zuid-westelijke horizon en moest ik om 22:00 uur mee stoppen. Op een volgende heldere nacht maar weer eens wat meer opnames proberen bij te maken.

de Rosette nevel NGC2237 40 minuten belichtingstijd

De foto van de Rosette nevel is een stack van totaal 8x 5 = 40 minuten.Maar het object (of eigenlijk objecten) die ik deze avond echt uitgebreid wilde fotograferen, was een deel van het Virgo cluster in sterrenbeeld Maagd, en wel ‘The Eyes Galaxies’ NGC4435 en NGC4438. Wikipedia vermeld hierover: “NGC 4435 behoort samen met NGC 4438 tot een groep van 2 interagerende sterrenstelsels op ongeveer 52 miljoen lichtjaar van de Aarde. Beide sterrenstelsels liggen ongeveer 100.000 lichtjaar van elkaar verwijderd. Daarnaast behoort NGC 4435 ook tot Markarians Ketting, een groep van minstens 7 schijnbaar gealigneerde sterrenstelsels in de Virgocluster.”

The Eyes galaxies in Virgo cluster (samen met nog vele andere sterrenstelsels)

Totaal heb ik voor deze foto 35 x 5 minuten = 175 minuten belicht. Gelukkig allemaal vanuit de luie en warme stoel binnenshuis in de gaten kunnen houden, dankzij een programma Teamviewer (freeware voor prive gebruik) waarmee ik de laptop die buiten naast de telescoop staat, vanuit de huiskamer volledig kan overnemen. Volgens sommigen heet dat ‘borrelnoot astrofotografie’. Ik moet zeggen dat mij dat bijzonder bevalt. Ha ha.

Telescoop bediening vanuit op afstand vanuit de huiskamer dankzij Teamviewer

Tenslotte: las ik tijdens het maken van de foto’s op Astroforum.nl dat er weer een nieuwe supernova sinds eergisteren waargenomen wordt, toevallig ook in hetzelfde sterrenbeeld Maagd en wel nabij NGC4790. Even een tussendoortje geprobeerd om deze ook te fotograferen, maar helaas stond deze te laag bij de horizon om vanuit mijn achtertuin te kunnen fotograferen. Misschien andere avond als ik de telescoop naast mijn huis zet binnenkort eens proberen?

Share

Comments

  1. Een mooie oogst van een avondje Deep Sky. Bij de foto van de samenstand van Venus en Jupiter vind ik die spikes bij Venus mooi. Ik hou daar wel van, die punten. Van die foto van de Virgocluster – mooi resultaat overigens – vroeg ik mij af: weet je nog dat Paul ooit een programma had, waarmee je precies kon 'matchen' welke sterrenstelsels je had gefotografeerd? Weet jij nog welk programma dat was?

  2. die andere Jan zegt

    Yep, Gefeliciteerd met die rijke fotonenbuit, mijn waarde collega, het is weer, zoals altijd, bijkans onbeschoft strelend voor het oog!!!………Ik heb er ook van genoten,ook al zat ik dan niet achter mijn Newtonnetje maar achter het fraaien zwarten ijzeren stuurwiel van het 18 pk'tje, des avonds onderweg van Middelburg naar Dordrecht…..enne……met een zachtdeinend vaartje van 82 echte kilometers per uur heb ik tijd genoeg gehad om van het mooie hemelse uitzicht te genieten!!

  3. Bedankt voor jullie reacties. Ik moet die foto inderdaad eens door Unimap heen halen en kijken wat er werkelijk allemaal aan sterrenstelsels op staan.

  4. Ik zit de foto van Virgo cluster sterrenstelsels nu vanaf een andere monitor te bekijken en zie nu beter dat dit plaatje ook meer fotonen verdient om mooier te worden.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d