28 september 2023

We weten ’t nou zeker hoor: neutrino’s gaan NIET sneller dan het licht

Credit: CERN

Jullie kunnen het vast nog wel herinneren, de berichten over de superluminale neutrino’s, de neutrino’s die volgens metingen van het OPERA-experiment in Italië sneller zouden gaan dan het licht? Vorige maand kwam al de melding dat die metingen wel eens verkeerd konden zijn omdat men ergens in de apparatuur een verkeerde kabel had gebruikt, te gená¢nt eigenlijk om op te biechten. En nu is het doek definitief gevallen voor de sneller-dan-het-licht-neutrino’s, want CERN heeft nu officiëel toegegeven dat er meetfouten zijn gemaakt én een ander experiment – ICARUS genaamd, hetgeen staat voor het Imaging Cosmic And Rare Underground Signal – laat zien dat neutrino’s NIET sneller gaan dan het licht. Dat experiment wordt op dezelfde plek uitgevoerd als waar OPERA bivakkeert, diep onder het Italiaanse San Grassogebergte, en ze maken allebei gebruik van dezelfde neutrino’s, die zo’n 730 km verderop worden geproduceerd in de SPS deeltjesversneller van CERN bij Genéve, maar kennelijk zijn ze bij ICARUS iets slimmer dan bij OPERA en hebben ze geen foute kabeltjes. Hun metingen lieten in oktober 2011 al neutrino’s zien die niet sneller gaan dan het licht, maar nu zijn de metingen bevestigd en dit is een weergave ervan:

De metingen van OPERA en ICARUS

Gaf OPERA aan dat de neutrino’s een ‘voorsprong’ van 60 nanoseconde hadden op de lichtsnelheid over dat kleine stukje van 730 km, ICARUS geeft aan dat die voorsprong en niet is, nul komma naddah. Kortom, de Speciale Relativiteitstheorie blijft recht overeind, Einstein hoeft zich niet om te draaien in z’n graf. Bron: A quantum diaries survivor.

Share

Comments

  1. Erik Van Rie zegt

    Ik vind het toch mooi en van wetenschappelijke durf en objectiviteit getuigen dat de natuurkundigen van CERN het probleem open en bloot op de tafel legden. Als je er zelf niet uit komt na steeds opnieuw alles nagekeken te hebben, vraag je nederig hulp aan je collega’s. zo moet het maar zou iedereen het ook zo doen?

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: