4 december 2023

Allemaal meehelpen Hubble’s verborgen schatten te vinden!

Credit: ESA

De beroemde Hubble ruimtetelescoop werd in 1990 gelanceerd en sinds 1993 – toen de optiek verbeterd werd middels een onderhoudsmissie met Space Shuttle Endeavour – zijn al meer dan een miljoen waarnemingen gedaan aan objecten in het heelal. Die waarnemingen hebben in veel gevallen geleid tot fantastische foto’s, waarvan het allerbeste beland is in de Top 100 gallerij. Heel veel van die miljoen foto’s zijn nooit door het grote publiek gezien, hooguit door wat stoffige sterrenkundigen achter een bureau. Tijd dus om datzelfde publiek in te schakelen en middels een wedstrijd te vragen in de archieven van Hubble te duiken, aldus de NASA en ESA. Dat betekent dat iedereen vanaf nu tot 31 mei 2012 de tijd heeft om de foto’s uit het archief te bekijken en daaruit tot nu toe onbekende schatten die Hubble gemaakt heeft te vissen – diens Hidden Treasures. Dat kan op twee manieren:

  1. Hubble’s Hidden Treasures 2012: zoek in het archief mooie foto’s die met Hubble gemaakt zijn en bewerk deze met simpele online tools. Prijzen voor de winnaars: Apple iPod Touch en diverse hebbedingen.
  2. Hubble’s Hidden Treasures 2012 beeldbewerking: zoek in het archief foto’s en bewerk ze met professionele astronomische beeldbewerkingssoftware. Prijzen voor de winnaars: Apple iPad en diverse hebbedingen.

Hier vind je enkele ’tutorials’ waarin getoond wordt hoe het Hubble-archief precies werkt. Hieronder een video waarin meer wordt verteld over deze leuke wedstrijd:

Bron: Hubble.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: