28 maart 2024

Melkweg telt miljarden rotsachtige planeten in leefbare zones rond rode dwergen

Deze artist’s impression toont een zonsondergang, zoals gezien vanaf de superaarde Gliese 667 Cc. De helderste ster aan de hemel is de rode dwerg Gliese 667 C, die deel uitmaakt van een drievoudig stersysteem. Ook de beide andere sterren, Gliese 667 A en B, die verder weg staan, zijn aan de hemel te zien. Astronomen schatten dat er alleen al in onze Melkweg tientallen miljarden van zulke rotsachtige werelden om rode dwergsterren cirkelen. Credit:ESO/L. Calçada

Recent onderzoek suggereert dat zo’n beetje iedere rotsachtige planeet vlak na z’n ontstaan een oceaan van vloeibaar water ontwikkelt. Als dat inderdaad het geval is, dan zou het aantal bewoonbare exoplaneten veel groter zijn dan gedacht. De bouwstenen van rotsachtige planeten bevatten meer dan genoeg water om oceanen te vormen. Aan de hand van computermodellen én de geschiedenis van onze aarde, blijkt dat dergelijke oceanen rondklotsen vlak nadat de korst van deze werelden is afgekoeld en gestold.

Analyse van aardse gesteenten heeft namelijk uitgewezen dat onze planeet 4,4 miljard jaar geleden al een oceaan gehad heeft – slechts 160 miljoen jaar na het ontstaan van onze planeet. Dit water is voornamelijk afkomstig uit de planetesimalen (bouwstenen van planeten) die lang geleden zijn samengekomen om de aarde te vormen – en dus niet van kometen, wat lang het standaardmodel is geweest.

Hoewel kometen ongetwijfeld een aandeel hebben gehad, zijn ze niet noodzakelijk geweest. Je kunt ook zonder kometen een oceaan maken. Zelfs als de planetesimalen slechts 0,01 procent water bevatten (meestal in de vorm van ijs), is dat voldoende om een wereldomvattende oceaan van honderden meters diep te vullen.

Dergelijke oer-oceanen ontstaan in meerdere stappen. Eerst borrelt water uit het gesmolten gesteente naar boven, waardoor een stoomatmosfeer ontstaat. Als de planeet afkoelt, regent een groot deel van het water weer naar het oppervlak, waardoor een oceaan gevormd wordt.

Natuurlijk zijn het vormen van een oceaan en het vasthouden ervan twee verschillende dingen. Ons zonnestelsel bevat immers drie rotsplaneten (Mercurius, Venus, Mars) waarvan de oceanen verdwenen zijn. Het is sowieso een raadsel waarom sommige planeten wel een oceaan vasthouden, terwijl anderen deze kwijtraken. Kijk maar naar Venus: onze “zusterplaneet” heeft een heel andere weg genomen dan onze blauwe aarde.

Early Earth

Early Earth -Credit: Cosmographica

Bron: SPACE.com‘, ‘

Share

Speak Your Mind

*