20 mei 2024

M 95 plus supernova SN 2012aw.. (voor mij) nieuwe stijl

Over Jan Brandt

Comments

 1. He Jan, goed gelukt zeg! Mooi gedaan. En knap dat je alles met de hand gevolgd heb en toch allemaal mooie ronde sterrren gekregen. En de supernova staat er overduidelijk op. Gefeliciteerd met dit mooie resultaat.

  Dus je bent nu echt overstag gegaan en gelooft nu in de digitale techniek van de astrofotografie?

 2. Mooi resultaat Jan, gefeliciteerd. Hebben we nou ook een Jan Nieuwe Stijl? 😉

 3. Jan Brandt zegt

  Ja, mijn waarde frater Janus H……ik ben inderdaad "om"….en heb het ware digitale geloof dan toch eindelijk ganz und geheel omarmd….OK, het bekeringstraject is wellicht een tikkie aan de lange kant geweest, maar toch….

  Oh….enne……mijn evenzeer waarde Arie, wat die "andere eventuele ommezwaai" betreft moet ik je toch helaas echt teleurstellen….."trek nog steeds met alle liefde van de wereld je kop van je romp"…..en zeg nou zelf…."Jan nieuwe stijl=saaie meneer Brandt" versus "Janus met een banaan in z'n…nou ja..enzovoorts..enzovoorts"= Jan oude vertrouwde stijl??? Je zou het het heel snel gaan missen, Ja toch, niet dan…ha…ha….???

 4. Jan Brandt zegt

  Toch nog effe een bloedserieuze toegift na al dat "kolderieke stuiter-theater" van m'n vorige reactie. Dat volgen met de hand..zonder autoguiders en zo….gaat wanneer je 14 opnames maakt van 2 minuten echt vele malen meer ontspannen dan één opname van 8 minuten, laat staan dat je 28 minuten achter elkaar door zo'n kruisdraadoculair uiterst allert ende geconcentreerd naar dat volgsterretje moet loeren. Op deze manier vind ik het niet hebben en gebruiken van een autoguider (nog) niet echt zo'n gemis, bovendien kun je na elke belichtingssessie van twee minuten weer even lekker ademhalen en de sterrenhemel bewonderen (en tevens checken voor opkomende bewolking!!!) om vervolgens weer vrolijk door te gaan….in de aangename gedachte dat je thuisgekomen (bijna) zeker weet dat je "iets echt moois" heb gemaakt!!! Oh….enne…ik zie opeens dat i vergeten heb te melden dat ik naast die 14 zogenaamde "lightframes" natuurlijk ook nog een stelletje darkframes heb gemaakt en mee heb laten lopen met Deep sky stacker. Voor het maken van goede "Flatfields" moet ik nog een geschikte "contraptie" fabrieken…..dus met een beetje lichtafval aan de rand van een opname moet ik nog genoegen nemen….maarre….dat zal me voorlopig gewoon nog effe "digitale worst wezen"….!! Zo…en nu rap met de heilige Besteleend naar de leukste Eendenclub in het universum….Het Eenden-ei (what's in a name!) te Rotterdam om gezellig een middagje de "hangjeugdbejaarde" uit te hangen..ha..ha…!

Speak Your Mind

*