19 april 2024

Is dit dé camera voor astrofotografen, de Canon EOS 60Da?

Credit: Canon

Er schijnt een nieuwe digitale spiegelreflex-camera aan te komen met een 18-megapixel CMOS sensor (APS-C), Clear View LCD, a negenpunts autofocus systeem en TV-out ondersteuning, die het neusje van de zalm zou moeten zijn op het gebied van astrofotografie: de Canon EOS 60Da. Vraag mij  niet of dat klopt en of we zo snel mogelijk de gevraagde $ 1499,- op tafel moeten leggen om zo’n ding in huis te halen, want ik weet het simpelweg niet. Ik kom met mijn Olympus D500 nooit verder dan wat instantplaatjes van zoiets simpels als de maan, Venus en Jupiter, dus expert op dit terrein ben ik niet. Maar wellicht dat anderen hun licht erover kunnen laten schijnen en mij kunnen laten weten of de verhalen kloppen en deze DSLR inderdaad het hart van de astrofotograaf dubbel zo snel doet kloppen en het vakantiegeld dat mei a.s. uitbetaald wordt niet naar de beoogde vakantie in Ibiza gaat, maar naar deze Canon EOS 60Da. Geef even een seintje, pleazzz… De tip voor deze Astroblogs kwam van André Heijkoop, die vast en zeker dat ding gaat kopen. Toch? 🙂 Bron: Engadget.

Share

Comments

 1. Wat grappig. Tegelijk zit ik deze discussie op astroforum te lezen over zelfde camera.
  http://www.astroforum.nl/showthread.php/139707-Ca

  Nu was ik dus net op zoek naar een gekoelde CCD camera en moet ik dus toch even nagaan wat deze daartegenover te bieden heeft voordat ik toehap op een gekoelde CCDcam.

 2. 't komt er in kort op neer dat ze het wel een dure Ha-filter vinden… $600,- verschil met de normale 60D-versie zonder die Astro-filter-aanpassing en jammer dat deze volgens spec's weer niet overdag bruikbaar is, maar daarover zijn de meningen verdeeld, want daar bestaan ook weer filters voor.

  Door via via door te klikken, kwam ik ook op een reclame video van Orion waarin ze allerlei tooltjes toonden die verkocht worden om normale compact camera's achter je telescoop te plaatsen, maar ook een bevestiging voor een iPhone. Denk dat ie ook bruikbaar is voor Samsung Galaxy toestellen. Volgens dat filmpje met uitstekende plaatjes, zelfs beter dan webcam.

  • Volgens mij kun je dan beter de 1000D laten modden als astrocamera en er een 60D naast nemen voor het gewone werk.
   De 1000D heeft grotere pixels wat ‘m gevoeliger maakt: minder ruis. Ok, de resolutie is iets minder maar met deepsky fotografie is de camera daar m.i. niet de beperkende factor daarin. We doen dan niet aan high resolution fotografie op F/25+ zoals bij de planeten.

   • Da's nog eens een handige tip. Jan, jij hebt toch zo'n 1000D? Laat jij 'm ook modificeren? Je bent nou toch compleet het digitale pad ingeslagen, dus wie A zegt moet ook MOD zeggen, nietwaar?

 3. Ga jij naar Ibiza??

 4. Nee, dit jaar niet. Ga een Canon EOS 60Da kopen. 🙂 Nee grapje, ik ben daar nog nooit van m'n leven geweest. Ik heb maar een vakantieoord genoemd, had ook Terschelling kunnen roepen.

 5. André Heijkoo zegt

  Ja, het is zeker een mooie camera, maar mijn budget is op voor de komende jaren.

  Net de aanbetaling voor een 24" spiegel overgemaakt, daarmee vergeleken is deze camera een koopje 😉

 6. André Heijkoo zegt

  Zijn er nog andere telescopen dan?

  Ja, natuurlijk wordt het een Dobson!

Speak Your Mind

*