25 september 2018

LHC vestigt nieuw record: 8 TeV botsingsenergie. Proost!


Bij ‘s werelds grootste deeltjesversneller de Large Hadron Collider zijn na een maandenlange onderhoudsperiode de botsingen tussen protonen weer begonnen en deze week werd een nieuw wereldrecord gevestigd: de protonen hebben elk een energie van 4 TeV, resulterend in een record-botsingsenergie van maar liefst 8 TeV. Vorig jaar kwam men niet verder dan 7 TeV. Reden voor de medewerkers van de LHC een feestje te vieren en de champagne te ontkurken. Om een indruk te krijgen van de energie die vrijkomt bij zo’n botsing: die 8 TeV is ongeveer gelijk aan de energie van een vliegende mug. Eh… da’s toch helemaal niet zo veel? Nee, voor ons mensen stelt die energie niets voor, maar vergis je niet, die 8 TeV is het resultaat van de botsing van slechts twee

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.