24 september 2018

Gammaflitsers waarschijnlijk geen bron van kosmische straling

De detectie in IceCube van een muon

In 1912 ontdekte de Oostenrijks-Amerikaanse fysicus Victor Hess middels ballonvluchten dat er uit de ruimte straling komt met zeer hoge energie, soms wel honderd miljoen keer hoger dan de deeltjes die in ‘s werelds grootste deeltjesversneller Large Hadron Collider (LHC) rondjes draaien – soms meer dan meer dan 1.000.000.000.000.000.000 (10^18) elektronvolt – zoals het beroemde oh-mijn-god-deeltje. Later bleek dat het niet echt om straling (fotonen) gaat, maar om deeltjes, protonen in dit geval. De grote vraag is welk verschijnsel in de ruimte verantwoordelijk is voor de productie van deze energierijke protonen. Deze week bleek dat

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.