Wat doet nou een eend op een zondagmorgen in maart op 36 km hoogte in de aardse dampkring, daar waar het -63 graden Celcius is en de luchtdruk er minder dan die van Mars? Nou eenvoudig, een experiment uitvoeren. We hebben het – geen verrassing mag ik hopen – over een namaakeend, een rubberen eend. Camilla heet ’t beest, bedacht, gemaakt en losgelaten door hogeschool studenten uit Bishop in Californië, samenwerkend onder de naam Earth to Sky. Met een heliumballon werd Camilla opgelaten, op 3 en 10 maart 2012 om precies te zijn. Dat moment was geen toeval, want de zon had net een serie uitbarstingen gehad – met name uit zonnevlek AR1429 – die zorgden voor een stoot energierijke protonen, die onze kant uit kwamen. De lancering van 3 maart was van vóór die uitbarstingen, 10 maart was er na. Eend Camilla was helemaal behangen met sensoren, die de straling van de zon op verschillende hoogtes in de atmosfeer konden meten. Niet bedoeld om meer te weten te komen over het ‘ruimteweer’
, maar meer te voorbereiding op een later project waar het de studenten eigenlijk om te doen gaat, namelijk een astrobiologieproject. Huh, astrobiologie? Yep, astrobiologie. Later dit jaar willen ze namelijk microben lanceren om te kijken of die de omstandigheden daarboven kunnen overleven. Hieronder een korte video van Camilla.
Bron: NASA.
Aha…eindelijk gerechtigheid….eerst vorige week nog een artikeltje in een serieus (duits) autoblad gezien onder eenden-ogen gehad waarin te lezen viel dat de afgelopen drie jaar ons nedrig 2cv’tje de sterkst in waarde stijgende automobiel is als het gaat om “een goede belegging”….ofwel tegenwoordig een hele lange eendenneus naar al die “armoedszaaiers” in hun met bling bling, leer en (veel te veel!!) paardekrachten overgoten duits, japans danwel engels luxe-blik……………..en nu weer blijkt een “Eend” DE manier om “het echt hogerop te zoeken”…….ga mijn wagenpark meteen aanmelden bij de NASA….to boldly go where no Duck has gone before..ha..ha..!!