26 oktober 2020

Wat nou, is de donkere materie in crisis?

De botsende spiraalstelsels UGC 9618 en VV 340, samen Arp 302 vormend.

Binnen

Comments

  1. Olaf van Kooten zegt

    Maar als de Melkweg in botsing is geweest met een ander groot spiraalstelsel, zou daar (volgens de gangbare consensus) dan niet een elliptisch stelsel uit ontstaan moeten zijn? (Overigens heb ik zelfs ook zo mijn twijfels over deze “gangbare consensus”).

    Verder vind ik het goed nieuws dat er eindelijk geloofwaardig aan de poten van de donkere materie gezaagd kan worden.

  2. Da’s een goede vraag, waar ik het antwoord niet op heb. Je zou je natuurlijk voor kunnen stellen dat die enorme polaire structuur NIET door een botsing is veroorzaakt, hetgeen zou verklaren dat ons Melkwegstelsel z’n spiraalstructuur bewaard heeft en niet tot een ellips is getransformeerd.

  3. En er is nog een andere recente studie (arXiv:1204.3377, Karachentsev) dat aangeeft dat er te weinig dark matter is in het lokale heelal, tot 50 Mpc. Maar dit lijkt in tegenspraak met een recente studie (arXiv:1204.0786, More et al.) dat laat zien dat dark matter prima past in het LCDM-model zoals het naar voren komt op grond van WMAP7 data. De puzzel is nog niet compleet…

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: