14 juli 2024

M106, heb je hem ooit zo gezien?

Naar aanleiding van de hubble hidden treasures wedstrijd ben ik al een tijdje aan het struinen in de hubble archieven. Onlangs vond ik daar een opname van M106 met een ongeevenaard detail. Adam Riess heeft in zijn onderzoek naar de Hubble constante deze galaxy gebruikt om Cepheiden waar te nemen en daarvoor is de complete galaxy door de Hubble Space Telescope vastgelegd. Alleen was deze data nog nooit in een foto omgezet. De opnamen zijn origineel gemaakt in de blauw, groen en roodband, maar helaas bleek alleen de groenband echt geschikt om een mozaiek van te maken. Daarom heb ik mijn toevlucht genomen tot groundbased data om toch een mooi kleurenplaatje te kunnen maken. Dankzij de toestemming van Adam Block heb ik zijn kleurenopname gemaakt met de 20” telescoop op Kitt Peak kunnen gebruiken voor de kleurlaag. Het resultaat is een ongeevenaarde opname van M106 van 35 megapixels.Ik zou zeggen geniet er maar van 🙂

Hier kun je een zoomable full resolution versie openen.
Luminantie: Hubble legacy archive/NASA/ESA
Kleurenlaag: Adrian Zsilavec and Michelle Qualls/Adam Block/NOAO/AURA/NSF
Processing: André van der Hoeven

M106 in hoge resolutie gezien door de HST

Share

Comments

  1. Ik ben zeer onder de indruk en voel mij opeens heel klein geworden…

    Kun je aan deze astro-leek uitleggen wat groundbased data is? En begrijp ik het goed dat je remote via internet foto’s gemaakt hebt met een ‘huur’- telescoop om data bij te maken?

Speak Your Mind

*