19 juli 2024

Geslaagde Star Party markeert begin restauratie van Dwingeloo Radiotelescoop

De StarParty Poster. Credit: Sterrenstad

De Star Party georganiseerd door www.sterrenstad.nl begon met twee sterrenkijkavonden bij Planetron Cinedome, kinderactiviteiten bij RCN de Noordster en een mounbounceshow vanuit de Dwingeloo Radiotelescoop. Tientallen kinderen genoten bij RCN de Noordster van toneel, luchtraket lanceren of een het maken van een planetenpad. Door de aanhoudende bewolking konden de bezoekers niet naar de strerrenhemel kijken door telescopen aan de rand van de hei. Een radiotelescoop heeft geen last van bewolking en tegen middernacht werd het erg druk rondom de radiotelescoop. Bezoekers kregen van de vrijwilligers van CAMRAS uitleg over radioastronomie en pulsars. Wethouder Anry Kleine Deters wethouder Kunst, Cultuur en Monumenten van de gemeente Westerveld zong samen met de aanwezigen de canon “Vader Jacob” met de maan. Volgens CAMRAS vrijwilliger Jan van Muilwijk was dit het grootste moonbouncekoor dat ooit samen met de maan een lied had gezongen. Daarna werd de radiotelescoop in de ruststand gezet en schakelde de Wethouder symbolisch de elektriciteit uit. De radiotelescoop die een rijksmonument is uit de periode van de wederopbouw kan tijdelijk niet meer gebruikt worden door de vrijwilligers van CAMRAS. Zij zullen de radiotelescoop nu ontruimen waarna ASTRON de eigenaar van de radiotelescoop de restauratie kan laten uitvoeren. De restauratie zal naar verwachting een jaar in beslag nemen.

Share

Speak Your Mind

*