28 mei 2024

De omvang van de bemande ruimtevaartuigen even op een rijtje

Moleculair astrofysicus Invader Xan – blogger van Supernova Condensate – heeft een schitterend overzicht gemaakt van alle bemande ruimtevaartuigen, die in het verleden, momenteel en in de nabije toekomst hebben gewerkt c.q. zullen werken. Prachtig om de vaartuigen te vergelijken en te zien hoe groot ze ten opzichte van elkaar zijn:

Credit: Invader Xan

Er zitten vele bekende vaartuigen tussen, maar ook enkele onbekende, zoals de Britse Skylon en de Russische RUS, de opvolger van de Sojoez. Wat opvalt is natuurlijk hoe groot het internationale ruimtestation ISS wel niet is. Met name door z’n zonnepanelen is het een gigantisch ruimtevaartuig. Totdat je het natuurlijk gaat vergelijken met een nóg groter toestel. 😀 Eén van de vaartuigen is zoals je ziet de Dragon, de capsule van SpaceX, wiens lancering gisteren in de laatste seconde werd afgeblazen. Hopen dat het dinsdag wel gaat lukken. Bron: Supernova Condensate.

Share

Comments

  1. Kijk daar word ik nou vrolijk van…….toch weer die maffe geweldige engelsen met hun Skylon…..Zo moet de opvolger van de spaceshuttle er nu uit zien……dat is een ECHT “ruimtevaar/vlieg/tuig” inplaats van die piepkleine saaie varianten van het aloude “vlees in blik” principe…..EN….de oudere lezertjes onder ons die nog weten wat die SF-poppen TV serie “the Thunderbirds” was zullen toch met een blije fantasie in de Skylon iets van dat Thunderbirds icoon de “Fireflash”…..dat hypermoderne atoom( want alles met “atoom” in de naam was eind jaren 60/70 hypercool, toch???)-vliegtuig herkennen, bekend van één van de vroege afleveringen van deze fantastische SF serie…..”pepper de pepper de pep….thunderbirds….eh…Skylons are go”!!!

  2. Mooi! Zie ik nou de mir over het hoofd?

  3. Helemaal goed Johan, de Mir ontbreekt. Net als Skylab. Ik zal het doorgeven aan Invader, kijken of ‘ie een aangevuld schema wil maken. 🙂 Oh wacht, ik zie net dat een andere lezer op Invader’s blog dit al heeft voorgesteld en dat het nu wordt overwogen: http://invaderxan.livejournal.com/154794.html?thread=886698#t886698

  4. Dat is snel! Het zat m in het “alle bemande…” in je eerste zin.

  5. Yep, maar dat klopt toch? Ook de MIR en Skylab waren bemand. En niet te vergeten de Saljoet, die ontbreekt ook in het schema.

  6. Ja, maar het woordje alle impliceert dat het plaatje compleet is, terwijl inderdaad de Mir, etc. daarop (nog) ontbreekt.

Speak Your Mind

*