21 juni 2024

Even over kabouters en eskimo’s op de polen gesproken

Weten jullie nog m’n blog over die kabouter in ’s wereld grootste deeltjesversneller, de Large Hadron Collider (LHC) van onderzoeksinstituut CERN bij Genéve? Die stond daar niet voor de kat z’n kont – excuus voor de uitdrukking – maar om z’n gewicht te meten. Eén en dezelfde kabouter blijkt namelijk een verschillend gewicht te hebben afhankelijk van z’n positie op aarde. Op de leuke en leerzame website van Wetenschap101 – waarin Ionica Smeets en Govert Schilling iedere week binnen 101 seconden een bepaald onderwerp uitleggen – kwam ik vandaag een tekenfilmpje tegen van Bruno van Wayenburg (@brunchik op Twitter), waarin hij aan de hand van eskimo’s exact hetzelfde zegt [1]Eh… nou ja, helemaal hetzelfde zijn de verhalen van de kabouters en eskimo’s ook weer niet. Dat van de kabouters heeft te maken met de variaties in het zwaartekrachtsveld van de aarde, … Lees verder : dat je op de Noordpool meer weegt dan aan de evenaar. Wat de oorzaak daarvan is wordt in het filmpje keurig uitgelegd. Kijken!

Op YouTube is het al gezegd: met Bruno van Wayenburg hebben we een Nederlandse MinutePhysics in huis, de tekenaar die met regelmaat onderwerpen uit de natuur- en sterrenkunde via een 1 minuut durende video kort, maar bondig en helder uitlegt. En daar ben ik het helemaal mee eens! Bron: Wetenschap101.

Voetnoten

Voetnoten
1 Eh… nou ja, helemaal hetzelfde zijn de verhalen van de kabouters en eskimo’s ook weer niet. Dat van de kabouters heeft te maken met de variaties in het zwaartekrachtsveld van de aarde, welke door bijvoorbeeld gebergteketens kan worden beïnvloed. Dat van de eskimo’s gaat meer over de invloed van de aardse rotatie. Het effect is hetzelfde, namelijk verschillen in gewicht.
Share

Speak Your Mind

*