9 december 2023

Sint André en de draak

Jullie kennen het verhaal vast wel, van Sint Joris en de Draak, over de heilige Joris, die een draak zou hebben gedood. Sinds deze week hebben we een actuele versie van Joris, namelijk André Kuipers. Als een hedendaagse ridder heeft Sint André namelijk twee keer binnen enkele dagen te maken gekregen met een draak. De ene keer was toen hij met z’n astro-maat Don Pettit afgelopen vrijdag de commerciële Dragon capsule met de robotarm aan het ISS vast wist te maken. De andere keer was twee dagen daarvoor, toen Kuipers deze foto maakte vanuit het ISS:

Credit: ESA/NASA

Kuipers schreef er zelf als onderschrift bij:”Er zit een draak achter ons aan!” Lijkt inderdaad op een draak, zo 400 km boven het aardoppervlak bekeken. In werkelijkheid natuurlijk een door de zon beschenen meer [1]Toevallig staat in het laatste nummer van Zenit een artikel over door de zon beschenen meren, die vanuit de ruimte worden waargenomen. Zie Zenit juni 2012, blz. 26-30..  In eerste instantie dacht men dat Sint André Lago Puarun in Peru had gefotografeerd. Maar Phil Plait – de Bad Astronomer – bemoeide zich er even tegenaan en toen bleek dat op grond van het tijdstip van de foto – 05:58 UTC op 23 mei 2012 – het ISS zich boven Australië moest bevinden, ver weg van Peru. Wat Sint André gefotografeerd heeft is Lake Rason in Australië, een meer dat genoemd is naar de zevende premier van West-Australië, waarvan akte. Bron: Bad Astronomy.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Toevallig staat in het laatste nummer van Zenit een artikel over door de zon beschenen meren, die vanuit de ruimte worden waargenomen. Zie Zenit juni 2012, blz. 26-30.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d