15 juli 2024

Zomerzonnetje

Afgelopen weekend heb ik hem dan in ontvangst mogen nemen, mijn nieuwe Lunt 60. Hij is net op tijd voor de venusovergang volgende week. Natuurlijk moest ik gelijk kijken wat ik er mee kon zien, en het afgelopen weekend was daar dan ook uitermate geschikt voor!Wat een mooi gezicht. De protuberansen knalden me tegemoet. Ik wist dat h-alpha indrukwekkend kan zijn, maar dit was boven verwachting. Natuurlijk heb ik ook een mozaiekje ervan geknald (kon het niet laten 🙂 ) en die is hier te zien. Veel plezier ermee…

De zon in waterstofband op 28-05-2012

En nog het plaatje zoals we hem meer gewend zijn:

De zon in H-alpha op 28-05-2012

Share

Comments

  1. Jan Heuser zegt

    Heel mooi. Met veel details (zoals we dat van je gewend zijn 🙂 Vooral die protuberansen zijn erg mooi om te zien. Mocht laatst ook een keerje door zo’n dure zonnefiltertelescoop kijken en was verbaasd wat je dan kan zien dat anders verborgen blijft voor het oog.

    Het lijkt wel een stoffige tennisbal. Zo heb ik de zon nog niet eerder gezien.

  2. Schitterende foto’s André. Ik ben reuze benieuwd hoe die Venusovergang hiermee te zien zal zijn. Ik zie mij dat zwarte bolletje op die ‘stoffige tennisbal’ al helemaal voor mij.

  3. Jan Brandt zegt

    Zag net toevallig een plaatje van zo’n “Luntje” in ZENIT….enne…dat ziet er op het eerste gezicht nogal klein en niet..eh… zo “indrukwekkend” maarre….allemachtig, wat kan zo’n ding VEEL, zeg…. voor kijkertje met, wat was het ook alweer, “slechts” een lensje van 6 cm???

Speak Your Mind

*