28 maart 2024

Finale Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2012 in Leiden

Binnenkort de finale van de zesde Nederlandse Sterrenkunde Olympiade. Credit: Nederlandse Sterrenkunde Olympiade

Komende week vindt de finale plaats van de zesde Nederlandse Sterrenkunde Olympiade. Dertien finalisten, geselecteerd op basis van hun resultaten in de voorronde, komen van 5 tot en met 7 juni naar Leiden om te strijden om de hoofdprijs, een waarneemreis naar de Roque de los Muchachos sterrenwacht op het Canarische eiland La Palma. Bovendien wint de school van de beste finalist een 70 mm telescoop. De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade is een jaarlijkse wedstrijd voor middelbare scholieren uit de bovenbouw van het VWO die geïnteresseerd zijn in natuur- en sterrenkunde. Dit jaar wordt de finale georganiseerd door de Leidse Sterrewacht van de Universiteit Leiden. Tijdens de finale volgen de kandidaten de eerste twee dagen een aantal masterclasses. De derde dag, donderdag 7 juni, volgt het examen met vragen over de onderwerpen die tijdens de masterclass zijn behandeld. Op het programma staan verschillende onderzoeksgebieden waarin Leiden zich profileert binnen de internationale sterrenkunde. In het eerste college gaan we dieper in op de vraag hoe de interactie tussen kleine gas- en stofdeeltjes uiteindelijk leidt tot de vorming van complete zonnestelsels. In het tweede college behandelen we astronomische instrumentatie en leren de finalisten hoe je het meeste uit je sterlicht kunt halen. Vervolgens krijgen ze een college over het ontcijferen van de geboorte en evolutie van sterrenstelsels door extreem ver weg en terug in de tijd te kijken. Het laatste onderwerp is Einsteins relativiteitstheorie en de consequenties daarvan voor de sterrenkunde. Een bijzonder onderdeel van de finale dit jaar is de Venusovergang op woensdag 6 juni. Deze ochtend beweegt Venus vanaf de aarde gezien voor de zon langs, als een zwart stipje. Dit is een unieke gebeurtenis: de volgende overgang zal pas in 2117 plaatsvinden. De finalisten krijgen, mits het helder weer is, in de morgen van 6 juni de kans om de Venusovergang te bekijken. Daarnaast bezoeken de finalisten Dutch Space, de grootste ruimtevaartonderneming in Nederland, gevestigd in Leiden. De Olympiade wordt afgesloten met een feestelijke prijsuitreiking door Prof. Simon Portegies Zwart. De hoofdprijs is een reis naar het Roque de los Muchachos Observatory op La Palma, waar de winnaar met een professionele telescoop gaat waarnemen. Bovendien wint de school van de beste finalist(en) een prachtige Celestron AstroMaster 70EQ telescoop. Ook voor de tweede en derde plaats zijn er prijzen te winnen. Bron: Nova.

 

Share

Comments

  1. Een leerling van mij was door naar de finale. Helaas was de romereis voor eindexamenleerlingen ook deze week en kon hij er dus niet bij zijn. Balen…

  2. Da’s inderdaad pech. Je hebt knappe koppen in jouw klas, want een andere leerling had ook al die wedstrijd van de ESO gewonnen met die poster van een veranderlijke ster. Je weet ze allemaal goed te inspireren.

Speak Your Mind

*