28 maart 2024

De European Extremely Large Telescope (E-ELT) gaat gebouwd worden!

Credit: ESO/L. Calçada

ESO gaat het grootste optische/infrarood observatorium ter wereld bouwen. De ESO-Raad heeft gisteren (11 juni 2012) op een bijeenkomst in Garching de bouw van de European Extremely Large Telescope (E-ELT) goedgekeurd. De E-ELT zal begin volgend decennium operationeel zijn. De ESO-Raad (het bestuur van ESO) vergaderde vandaag op het ESO-hoofdkantoor in Garching, Duitsland. De start van de E-ELT was het belangrijkste agendapunt. De E-ELT wordt een telescoop met een gesegmenteerde spiegel van 39,3 meter en komt op de berg Cerro Armazones in Noord-Chili, dicht bij ESO’s Paranal-sterrenwacht. Alle ESO-lidstaten hebben al hun sterke steun uitgesproken voor het E-ELT-project. De Raad heeft vandaag ingestemd met een resolutie voor de goedkeuring van de E-ELT en een eerste serie krachtige instrumenten, onder voorbehoud van ‘ad referundum’-stemmingen door de regeringen van een aantal lidstaten. Om de start van het programma goed te keuren, moest twee derde van het aantal lidstaten (ten minste tien) vóór stemmen. Op de vergadering van de Raad stemden Oostenrijk, Tsjechië, Duitsland, Nederland, Zweden en Zwitserland voor de start van het E-ELT-programma. Vier andere landen stemden vóór ‘ad referendum’: België, Finland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. De overige vier lidstaten bereiden zich actief voor om in de nabije toekomst deel te nemen aan het project. Volgens de resolutie gaat het project echt van start als de toegezegde bijdragen van de lidstaten boven de 90% van het in totaal 1,083 miljard euro kostende project (prijzen van 2012) uitkomen, zoals eind 2011 is afgesproken. De eerste grote industriële E-ELT-contracten moeten volgens de huidige planning binnen het komende jaar zijn goedgekeurd en grotendeels gefinancierd. Deze planning biedt genoeg tijd om aan de voorwaarden te voldoen: de stemmingen door België, Finland, Italië en het Verenigd Koninkrijk, de deelname aan het project door andere lidstaten, en de voltooiing door Brazilië van zijn ratificatie-proces.

“Dit is een uitstekende uitkomst en een belangrijke dag voor ESO. We kunnen nu op schema doorgaan met dit gigantische project”, zegt ESO-directeur-generaal Tim de Zeeuw. De eerste contracten voor het project zijn al overeengekomen. Kort voor de vergadering van de Raad werd een contract getekend voor een gedetailleerde ontwerpstudie voor de M4 adaptieve spiegel van de telescoop. Dit is een van onderdelen die de meeste tijd in beslag gaan nemen en een vroege start was essentieel. Ontwerpwerk voor de route van de weg naar de top van Cerro Armazones, waar de E-ELT wordt gebouwd, is al aan de gang, en andere werkzaamheden ter plekke zullen dit jaar van start gaan, zoals de voorbereiding van de toegangsweg naar de top en het vlak maken van de bergtop zelf. “De E-ELT zal ESO’s leidende positie in de komende decennia waarborgen en een bijzondere oogst aan wetenschappelijke resultaten opleveren”, concludeert de voorzitter van de ESO-Raad, Xavier Barcons. Bron: Nova.

Share

Comments

  1. Hé, waarom heb ik deze interessante blog gemist in mijn emailbox? Normaal krijg ik ze allemaal per email toegestuurd, maar deze niet ontvangen.

    En even een vraag: ik snap niet zo goed hoe dat zit met die contracten tussen de verschillende landen; Je schrijft dat deze E-ELT geplaatst gaat worden in Chili, maar Brazilie moet toestemming geven? Hoe zit dat?
    Je schrijft: “de voltooiing door Brazilië van zijn ratificatie-proces” en “De E-ELT wordt een telescoop met een gesegmenteerde spiegel van 39,3 meter en komt op de berg Cerro Armazones in Noord-Chili”

    • Ik heb het persbericht van NOVA intregraal overgenomen. Linkje aan toegevoegd, video erbij, klaar. Weet dus niet hoe het met dat ratificeren zit, al kan ik mij wel voorstellen dat een dergelijk megaduur project meerdere donorlanden vereist. Brazilie zal zo’n land zijn.

  2. Brazilie tekende eind 2010 een overeenkomst om lid te worden van de ESO (het eerste niet-Europese land). Sindsdien zijn er verkiezingen geweest in Brazillie en de nieuwe minister met wetenschapszaken in zijn portefeuille schijnt weinig haast te hebben om de overeenkomst ter ratificatie voor te leggen aan het parlement.

Speak Your Mind

*