Afgelopen vrijdag heeft André Kuipers vanuit het Internationale ruimtestation ISS de Grote Magelhaense Wolk gefotografeerd, een begeleidend dwergstelsel van ons Melkwegstelsel. Op z’n Flickr-pagina zegt Kuipers dat het om een ‘star cluster’ gaat, een sterrenhoop dus, maar da’s niet juist – ook astronauten maken wel eens foudjes. 😉 Je ziet op de foto hierboven het blauwgekleurde dwergstelsel boven de horizon rijzen. Ik weet niet of de LMC – zoals de Engelse afkorting van de Grote Magelhaense Wolk luidt – aan het opkomen of ondergaan was. Maakt ook niet uit, het is een schitterende foto. Mooi om daar de Vaderdag mee te beginnen. Bron: Flickr.
Wel apart dat je ook sterrren vóór de aarde ziet staan. Dat zal denk ik wel komen door de snelle draaing van het ISS om de aarde en een mechanisme dat onda.nks de snelle beweging van ISS toch meerdere minuten perfect gericht blijft staan op de sterren
Ja, da’s wel opmerkelijk. Kuipers maakt gebruik van de door het Leidse bedrijf Cosine ontwikkelde Night-Pod, om vanuit het ISS foto’s met lange belichtingstijden te kunnen maken. Ik weet niet of die ‘sterren’ die je voor de aarde ziet wel echte sterren zijn. Regelmatig ziet Kuipers ’s nachts ook de felle lichten van vissersschepen. En je ziet ook veel rode stippen op aarde, wellicht dat de camera last heeft van hot pixels.