Yep, die zonnevlekken gingen náár de rand van de zon toe

Vanmorgen zagen Jan en ik op de Beatrixschool een prachtig groepje zonnevlekken. We vroegen ons toen af of die zonnevlekken net tevoorschijn waren gekomen of dat ze aan het verdwijnen waren, richting rand van de zon. Het volgende filmpje, gemaakt door NASA’s Solar Dynamics Observatory (SDO) tussen 18 juni om 10.44 uur en 19 juni om 12.34 uur Nederlandse tijd, geeft het antwoord: de vlekken verdwijnen, richting de westelijke rand van de zon.

Wijst BaBar op scheurtjes in het Standaard Model van de deeltjesfysica?

Een electron en positron vervallen in een B bar meson, dat in drie deeltjes uiteenvalt. Credit: Greg Stewart, SLAC National Accelerator Laboratory

Recent onderzoek van botsende elementaire deeltjes in de BaBar deeltjesversneller van het Amerikaanse SLAC National Accelerator Laboratory laat zien dat er aanwijzingen zijn dat het zogenaamde Standaard Model van de elementaire deeltjes wel eens onvolkomenheden zou kunnen bevatten. In BaBar – ooit opgezet om te achterhalen waarom er meer materie dan antimaterie in het heelal is – botsen electronen met hun antideeltjes, positronen, een botsing die een B meson en een antimaterie B bar meson (B) oplevert. Het gaat om dat laatste deeltje, want dat vervalt op zijn beurt in een D meson, een anti-neutrino en een tau lepton, een proces dat ³B tot D-star-tau-nu² wordt genoemd. OK, klinkt allemaal vrij aBaBarcadabra, maar waar het om gaat is dat het verval van die B bar mesonen in dat trio deeltjes vaker voorkomt dan het Standaard Model voorspelt. Op iedere 100 botsingen zou het trio 1 keer moeten ontstaan, maar met een waarschijnlijkheid van σ3,4 heeft BaBar het vaker gezien. Helemaal waterdicht is het bewijs nog niet, daar is minstens sigma5 voor nodig, maar natuurkundigen denken wel dat BaBar aantoont dat het Standaard Model moet worden herzien. Op basis van de huidige gegevens van BaBar kan één elementair deeltje al worden uitgesloten van bestaan, namelijk het zogenaamde Two Higgs Doublet. Waarvan akte! Meer info over de hints van BaBar in dit wetenschappelijke artikel, dat binnenkort zal worden gepubliceerd in het vakblad Physical Review Letters. Bron: STFC.

Kijk ‘m toch eens glimmen

Leerlingen van de Beatrixschool zien de zonnevlekken door de telescoop

Bij groep 5 van de Beatrix basisschool in Dordrecht hadden ze afgelopen maand ruime aandacht voor het zonnestelsel, hetgeen onder andere leidde tot een bezoekje aan de Volkssterrenwacht Mercurius aldaar. Juf Heidi van die groep – hé, die ken ik – had Jan en mij gevraagd om de kidzz uit haar groep een kijkje te gunnen door onze telescopen en ze een blik te laten werpen op de zon, mits het weer dat uiteraard toe liet. Bij Mercurius zat de lucht potdicht, vandaar. Dit was de laatste week van het project en uitgerekend vanmorgen was het stralend weer, met af en toe een cumulusje, maar dat mocht de pret niet drukken. Vandaar dat Jan en ik met de gele besteleend [1]waarvan er in heel Nederland nog maar 150 schijnen rond te tuffen. richting Beatrix waren afgereisd, om daar aan het sterminnende jonge publiek – wie de jeugd heeft die heeft de toekomst, zeggen ze wel eens – de zon te tonen. Er was natuurlijk het risico dat de zon bij zichzelf zou denken ‘weg met dat aankomende maximum, ik laat lekker geen zonnevlekken zien’, maar daar bleek gelukkig geen sprake van te zijn, want aan de rand was een mooi groepje zonnevlekken te zien, AR1504, AR1507 en AR1508, waarvan de grootste vlek 1507 was. Ook was er helemaal aan de rand nog een mooi, witgekleurd fakkelveld te zien. Het hele spul vind je op de foto hieronder, geplukt van Spaceweather, alwaar je over die vlekken meer kunt lezen/zien. Eh… waar die titel van deze Astroblogs op slaat? Eh… nee, niet op die fonkelwitte telescoopbuis van m’n Newton, voorzien van een net zo fonkelnieuw zonnefilter – bedoeld om de Venusovergang van 6 juni j.l. mee te bekijken. Ik bedoel er natuurlijk de zon mee, die ons waarnemers deze ochtend zo glimmend stond aan te staren. 🙂

Credit: NASA/SDO

Afijn, Jan wist nog enkele folders van het Eendeëi aan jonge, belangstellende, potentiële eendrijders te slijten en toen togen wij weer huiswaarts.

References[+]

References
1 waarvan er in heel Nederland nog maar 150 schijnen rond te tuffen.