Wat deden pinup’s in de notitieboekjes van de Apollo 12 astronauten?

Credit: NASA

Apollo 12 was de tweede maanmissie die twee mensen op de maan bracht, commandant Pete Conrad en Lunar Module (LM) piloot Alan Bean. Dat tweetal liep 24 november 1969 twee keer rond op de maan, in totaal 7 uur en 45 minuten. Gedurende die EVA’s – Extra-vehicular activity’s – moesten ze talloze taken uitvoeren, die op aarde talloze malen geoefend waren. Om geen dingen te vergeten hebben alle astronauten die op de maan rondwandelen op hun arm een notitieblokje, met een checklist van alle uit te voeren taken (zie deze foto). Tijdens de tweede EVA zouden Conrad en Bean van de LM Intrepid naar de nabije lander Surveyor 3 lopen, die zich 185 meter verderop bevond en die 17 april 1967 in de Oceanus Procellarum was geland. Ze moesten enkele onderdelen van de lander halen en meenemen naar aarde, iets wat gelukt is. Het grappige was dat de boekjes van Conrad en Bean niet alleen de droge lijstjes bevatten van de taken die ze moesten doen, maar dat ze ook vol zaten met allerlei afbeeldingen van pinups, zoals Angela Dorian, die september 1967 centerfold in Playboy was en Reagan Wilson, die een maand later bloot ten tonele verscheen. Bekijk deze PDF van het notieboekje van Conrad bijvoorbeeld. Hierboven een afbeelding uit Bean’s notitieboekje. Waarom ze die pinups in hun boekjes hadden? Het schijnt zo te zijn dat de reserve-astronauten van de Apollo 12 missie, die piloten waren van de Amerikaanse luchtmacht, de afbeeldingen in de boekjes van Conrad en Bean hadden weten te ‘smokkelen’, die beiden piloot bij de Amerikaanse marine waren geweest. Het was een uiting van de vriendschappelijke rivaliteit tussen de twee legeronderdelen. Bron: Amy Shira Teitel’s website + Wikipedia.

Mast van röntgensatelliet NuSTAR succesvol uitgeschoven

credit: NASA/JPL-Caltech

Negen dagen na z’n lancering is de ‘mast’ van NASA’s nieuwste röntgensatelliet NuSTAR – dat staat voor Nuclear Spectroscopic Telescope Array – met succes uitgeschoven. Afgelopen donderdag 21 juni werd die mast langzaam uitgeschoven tot een lengte van tien meter. De mast bestaat uit een constructie van 56 kubusvormige eenheden, die aan elkaar gekoppeld zijn. Het uitschuiven duurde slechts 26 minuten. Komende dagen zal nog het nodige getest worden en over vijf dagen hoopt men de eerste First Light opnames te kunnen maken. Over twintig dagen moeten de echte wetenschappelijke waarnemingen starten en gaat men de jacht maken op zwarte gaten en probeert men te kijken hoe zware sterren als supernova exploderen. De lange mast van de NuSTAR is nodig omdat deze röntgensatelliet gebruikt maakt van de techniek van de zogenaamde Wolter Telescoop, genoemd naar de Duitse natuurkundige die de techniek erachter bedacht heeft. De brandpuntsafstand van de telescoop bedraagt 10,15 meter. Bron: Universe Today.

Succesvolle test koppelen Shenzhou-9 aan Tiangong-1 ruimtestation

Beelden van de los- en vastkoppeling van Shenzhou-9 capsule en Tiangong-1 ruimtestation. Credit: CCTV

De drie Chinese astronauten die momenteel in het ruimtestation Tiangong-1 verblijven hebben zaterdag met succes een test gedaan, waarbij ze de Shenzhou-9 capsule – waarmee ze op 18 juni bij het station arriveerden en vastkoppelden – eerst loskoppelden en vervolgens weer vastkoppelden van/aan het ruimtestation. Commandant Jing Haipeng, Liu Wang en China’s eerste vrouwelijke ‘taikonaut’ Liu Yang stapten eerst met hun ruimtepakken in de capsule, waarbij ze de Tiangong-1 zodanig hadden achtergelaten dat ze in geval van nood niet meer terug hoefden te keren, maar direct door konden vliegen naar de aarde. Vervolgens werden capsule en station losgekoppeld, hetgeen automatisch verliep, dus zonder handbediening. Toen de afstand tussen de twee toestellen 400 meter bedroeg stuurde Liu Wang de Shenzhou-9 naar 140 meter afstand. Vanaf het vluchtleidingscentrum in China werd toestemming gegeven om de Tiangong-1 te naderen en met een vaart van 0,4 meter per seconde werd door Liu Wang om 06.50 uur Nederlandse tijd de Shenzhou-9 capsule met handbediening vastgekoppeld, waarbij er op 30 meter afstand nog een kleine pauze was. De bedoeling is dat op vrijdag 29 juni a.s. het drietal de Tiangong-1 zal verlaten en weer huiswaarts richting aarde zal keren. Bron: NASA Spaceflight.