15 juli 2024

André Kuipers is teruggekeerd op aarde!

Credit: NASA TV

Vanmorgen om 10.14 uur Nederlandse tijd is André Kuipers samen met z’n collega’s Oleg Kononenko en Don Pettit met de Sojoez-TMA 03M capsule geland in de steppe van Kazachstan in Centraal Azië. Om 06.48 uur koppelde het Russische ruitmevaartuig los van het ISS, terwijl beiden 402 km boven China vlogen. Eerder nam het drietal afscheid van de achterblijvende astronauten in het ISS en sloot de nieuwe commandant Gennady Padalka het luik van de Sojoez-capsule. Hieronder zie je de capsule op het  moment dat ‘ie los wordt gekoppeld van het ISS, hetgeen met springveren gebeurt.

Credit: NASA TV

De landing wordt werd vanmorgen live uitgezonden op de Nederlandse televisie. Op die beelden zagen we hoe Kuipers van de drie astronauten het meest opgewekt en actief was. Commandant Kononenko zag nogal bleekjes en z’n voorhoofd moest voortdurend worden gedept, terwijl we van Don Pettit bijna geen beelden zagen en hoorden dat hij was flauwgevallen. Hier nog een beeld van de Sojoez onder de parachute.

Credit: NASA TV

Share

Comments

  1. Ik vond het erg spannend… Mooie televisie en met zweet in mijn handen gekeken. Vooral de lange tijd voordat André eruit werd gehaald!

  2. Het was inderdaad heel bijzonder. Lijkt mij voor dat drietal wennen na een maandenlang verblijf in de ruimte zonder zwaartekracht om dan weer zo op aarde terug te zijn. Petitt en Kononenko hadden er zichtbaar moeite mee.

Speak Your Mind

*