18 april 2024

Woensdag is H-Dag, HIGGS-Dag

Credit: CERN

Morgen 4 juli 2012 is H-Dag, HIGGS-Dag [1]Hier wordt het Higgsdependance Day genoemd. 🙂 . Het begint ’s morgens om 9 uur met het langverwachte seminarium in de Council Chamber van het Europese onderzoeksinstituut CERN in Genéve, welke live te volgen zal zijn via de Webcast Service van CERN. Daarna start ver weg van Genéve in het Australische Melbourne de ICHEP 2012, de 36e International Conference on High Energy Physics, alwaar vast en zeker ingegaan zal worden op de resultaten van de ATLAS- en CMS-detectoren van de Large Hadron Collider. En ’s avonds als afsluiting van H-dag is er om 22.45 op Nederland 2 een ingelaste documentaire over het Higgs-boson: Higgs – Naar het hart van de verbeeldingDat alles draait om de jacht op het Higgs boson – alias het God-deeltje [2]Nobelprijs-winnaar Leon Lederman was de eerste die deze term hanteerde, in een boek uit 1993. Lederman wilde het eigenlijk het goddamn particle noemen, omdat het zo verdomd moeilijk was om het … Lees verder – het deeltje dat een antwoord kan geven op de fundamentele natuurkundige vraag waarom elementaire deeltjes massa hebben.

Zoem zoem zoem

Grote vraag is natuurlijk of H-Dag ook Historisch gaat worden. Mijn theewater zegt dat er twee belangrijke hints zijn dat we morgen meer te zien krijgen dan alleen maar een belangrijke aanwijzing voor het bestaan van het Higgs boson, zoals afgelopen maandag door het team van de Tevatron-deeltjesversneller werd gemeld en zoals vorig jaar december ook door CERN zelf werd gemeld:

  • Hint 1: Nature News – niet de minste informatiebron die er is – heeft twee betrokken natuurkundigen gesproken en die hebben anoniem verklaard dat we morgen te horen zullen krijgen dat er een signaal bij 125 GeV (133 keer de massa van een proton) is ontdekt met een betrouwbaarheid tussen 4,5sigma en 5sigma. Die laatste is de grens om als echt wetenschappelijk bewijs te worden gezien, waarbij er een kans van 0,00006% is dat het signaal niet echt is.
  • Hint 2: het seminarium in Genéve zal worden bijgewoond door Peter Higgs, Franá§ois Englert, Carl Hagen en Gerald Guralnik. Eh… die eerste die kennen we wel – de naamgever van het Higgs boson –  maar wie zijn die andere gasten? Dat zijn de auteurs die in 1964 de drie artikelen hebben geschreven die aan de basis hebben gestaan van wat we weten van het Higgs boson, drie beroemd geworden artikelen die bekend zijn geworden als de PRL symmetry breaking papers. De ‘founding fathers’ van het Higgs boson dus. Er zijn nog twee andere auteurs van die artikelen, maar daarvan is Robert Brout in 2011 overleden en Tom Kibble kon niet komen. De aanwezigheid van vier van de zes auteurs van de PRL-papers is m.i. een belangrijke hint dat we morgen natuurkundig vuurwerk kunnen verwachten. Die stokoude baasjes laten ze niet zo maar opdraven, die zijn er om getuige te zijn van een historische gebeurtenis, eentje die hun wellicht zal leiden richting Nobelprijs voor de Natuurkunde.

Vorig jaar werd de belangrijke aanwijzing voor het bestaan van het Higgs boson geleverd op basis van 5 inverse femtobarn aan botsingen, bij een botsingsenergie tussen de protonen van 7 TeV. Ter illustratie: 5/fb staat gelijk aan 350 biljoen botsingen, da’s 350 x 1.000.000.000.000! In 2012 is er tot 18 juni 6/fb aan botsingen in de LHC geweest en de botsingsenergie was hoger: 8 TeV. Dat zorgt er voor dat het signaal zo’n 55% sterker zal zijn als wat in 2011 werd gemeten. We wachten het rustig af, eh… hoop ik. Bron: Nature News + ViXra. [UPDATE, 19.30 uur] Er is nog een derde hint bijgekomen! Er is vandaag een zeven minuten durende video opgedoken, waarin CMS-baas Joe Incandella (Universiteit van Santa Barbara) duidelijk verklaart dat er inmiddels genoeg gegevens te zijn om vast te stellen “that it’s almost certainly there and won’t go away”. Verder verklaart hij: “We’ve observed a new particle. … We have quite strong evidence that there’s something there.” Het deeltje heeft een duidelijke scherpe piek in het ‘difoton-kanaal’ (waarbij een Higgs boson in twee fotonen uiteenvalt) en een duidelijk signaal in het ‘ZZ-kanaal’ (H > twee Z bosonen). CERN heeft geprobeerd de video tegen te houden [3]Niet alleen door de versie van het web te halen, maar ook door te verklaren dat er verschillende versies van de video zijn, allemaal afhankelijk van het uiteindelijke resultaat. Ja, welterusten. , maar het is te laat, want hier is ‘ie. 😀

Hier kan je op je gemak teruglezen wat Incandella gezegd heeft. Bron: The Reference Frame.

Voetnoten

Voetnoten
1 Hier wordt het Higgsdependance Day genoemd. 🙂
2 Nobelprijs-winnaar Leon Lederman was de eerste die deze term hanteerde, in een boek uit 1993. Lederman wilde het eigenlijk het goddamn particle noemen, omdat het zo verdomd moeilijk was om het experimenteel te vinden, maar de uitgever ging daar niet mee akkoord en toen kwam het God-deeltje er als compromis uit.
3 Niet alleen door de versie van het web te halen, maar ook door te verklaren dat er verschillende versies van de video zijn, allemaal afhankelijk van het uiteindelijke resultaat. Ja, welterusten.
Share

Speak Your Mind

*