Site pictogram Astroblogs

CERN heeft het ‘Higgs-deeltje’ hoogstwaarschijnlijk aangetoond

Credit: CERN

De teerling is geworpen – ‘alea iacta est‘ of zoiets, hoe zei Julius Ceasar het tweeduizend jaar geleden ook alweer? Vanmorgen op het seminarium van CERN in Genève – waar de resultaten bekend werden gemaakt van de metingen met de ATLAS- en CMS-detectoren van de Large Hadron Collider (LHC) aan botsingen met protonen – is verteld dat de natuurkundigen een nieuw elementair deeltje hebben ontdekt, hoogstwaarschijnlijk het zogenoemde ‘Higgs-boson’. De wetenschappers verklaarden vanochtend in een persconferentie in Londen dat ze “dichter bij de ontdekking van het Higgs-deeltje zijn dan ooit. Het gaat om een deeltje van 125,3 ± 0.6 GeV volgens de CMS-detector of 126,5 GeV volgens ATLAS – kies maar welke smaak je wilt hebben. In de difoton en ZZ vervalkanalen (d.w.z. dat een Higgs boson kort na z’n ontstaan vervalt in een paar van twee fotonen of een paar Z bosonen) is de betrouwbaarheid – de ‘statistische significantie’, zoals het in deze Nederlandstalige verklaring van het ATLAS-team wordt genoemd – van de metingen 5,0σ, precies hetgeen nodig is om te spreken van wetenschappelijk bewijs. Worden ook andere vervalkanalen erbij genomen dan zakt de betrouwbaarheid naar 4,9σ. Wetenschapper John Womersley zei het tijdens de persconferentie als volgt: “Ik kan bevestigen dat we een deeltje hebben ontdekt dat in overeenstemming is met de theorie van het Higgs-boson. Joe Incandela, hoofd van een van de onderzoeksteams vulde hem aan: “Dit is een voorlopig resultaat, maar we denken dat het zeer sterk en solide is. De data bereiken het niveau van zekerheid dat voor de ontdekking vereist is. Hieronder een grafiek van ATLAS, gebaseerd op 59059 ‘gebeurtenissen’, 170 daarvan zijn van Higgs bosonen en die vormen de bups bij 126,5 GeV.

Credit: ATLAS Collaboration

Kortom, er IS een nieuw deeltje ontdekt, alleen is nog niet 100% zeker of dat het Higgs boson is en of dat het Higgs boson volgens het Standaard Model is, of een variant. Ik eindig met een passend citaat van Phil Plait, de Bad Astronomer:

But is it the Higgs? Well, to be fair, they can actually say that.But if it walks like a Higgs, looks like a Higgs, and quacks like a Higgs yeah.

😀 Bron: NRC.

Mobiele versie afsluiten