20 juni 2024

Veel samenstanden van planeten deze zomer!

Er zijn deze zomer veel samenstanden (‘conjuncties’ genoemd) van de planeten, zowel aan de avondhemel na zonsondergang als ’s ochtends vroeg voor zonsopkomst. Hieronder verschillende momenten in een infografiek. Daaronder heb ik even de verschillende samenstanden op een rijtje gezet.

Find out how to see some striking planet groupings in the summer sky, in this SPACE.com infographic.

Credit: Karl Tate/Space.com

Source SPACE.com: All about our solar system, outer space and exploration

  • begin juli: Venus en Jupiter staan vlakbij elkaar in het sterrenbeeld Stier, nabij de heldere rode ster Aldebaran. Dit kan je komende ochtenden nog bekijken, laag in het oostnoordoosten om een uur of vier ’s nachts.
  • 14 juli: de maan komt Venus en Jupiter gezelschap houden. Een dag later zal de maan zelfs Jupiter bedekken!
  • 14 augustus: in de avondschemering staan Saturnus, Mars en de ster Spica – hoofdster van het sterrenbeeld Maagd – op één lijn. Eén tot twee uren na zonsondergang te zien in het zuidwesten, laag boven de horizon.
  • 21 augustus: ah, daar is ‘ie weer: de maan voegt zich dit keer bij Saturnus en Mars. Zit je toevallig ergens in het zuiden van de Stille Oceaan of op de Zuidpool – brrrrrr… – dan kan je zelfs meemaken dat de maan Spica bedekt.
  • 16 augustus: je kan een poging wagen laag aan de horizon in het oosten Mercurius te vinden en dááronder heel misschien de smalle maansikkel. Mercurius heeft vandaag z’n grootste westelijke elongatie, als ‘ie 18°42’ ten westen van het midden van de zonneschijf staat.

Bron: Space.com + Sterrengids 2012.

Share

Comments

  1. He, mooi. Kan je op die data nog even reminder sturen? ha ha En ik mis de Jupiter bedekking door de maan op 15 juli.

Speak Your Mind

*