25 september 2023

De Melkweg

Terwijl ik op mijn laptop op zoek was naar een vakantiefoto van vorig jaar kwam ik toevallig een misplaatste map tegen op mijn harde schijf. In deze map stonden de ruwe opnames van de melkweg die ik genomen heb vanuit het Anaula-resort in Suriname.Anaula ligt midden in de jungle. Nu is het tropisch regenwoud vanwege de luchtvochtigheid en lage ligging niet de meest ideale plek om sterren te kijken, maar er is geen lichtvervuiling en sjonge jonge, wat stond de melkweg daar prachtig aan de hemel. Omdat we het laatste stuk reisden met een koraal-bootje mochten we niet veel bagage meenemen. Zelfs een reismonterinkje zat er niet in. Maar mijn Canon EOS350D had ik wél mee.Natuurlijk wilde ik die prachtige melkweg vastleggen. Het viel niet mee om goede plek te vinden waar ik de plaatjes kon schieten. De jungle is weliswaar aardedonker maar het vakantie-resort zelf was voorzien van felle lampen. En dat was de enige plek waar veldjes waren met uitzicht op de sterren, zodra je van de huisjes wegliep stond je in de rimboe onder een dicht bladerdak.  En met de mogelijkheid giftige slangen en spinnen tegen te komen.De camera heb ik op een heldere avond op een zo donker mogelijk plekje met een goed uitzicht op een groot stuk hemel tegen een steen gelegd en heb 5 opnames gemaakt van 30 seconden op 1600 ISO. Deze opnamens kwam ik vandaag dus weer tegen, inclusief de dark frames horend bij de warme nacht. Ik heb de opnames softwarematig gestapeld en bewerkt tot deze plaat:

De Melkweg in al haar glorie

Ik moet eerlijk zeggen dat ik in eerste instantie er geen sterrenbeelden in herkende. Er staan zó veel sterren! Met een sterrenkaart erbij lukte dat wel. Ter orientatie heb ik de bekende ’theepot’ van de Boogschutter er in getekend en ook de lijnen van de Schorpioen (die er helaas niet helemaal op staat) en de Ara, die wij Noorderlingen helemaal niet kennen. Als je dit zo beschouwt, en ik de herinneringen ophaal van hoe het er allemaal uit zag, is het maar tobben hier met onze sterrenhemel. Ook in Drenthe en de Provence.Inzoomend op de foto zijn er talloze deepsky objecten aan te wijzen. Twee er van zal ik in vervolgblogs nader bespreken. Namelijk sterrenhoop M7 die net boven de staart van de Schorpioen staat, en een mistery-object in het groene kadertje rechtsonderin. So, to be continued.Paulus B.

Share

Comments

  1. Dit had ik nou gehoopt in Brazilië te kunnen zien. De plek waar ik zat – Natal – ligt een stukje onder Suriname, dus qua sterrenhemel ongeveer hetzelfde als wat jij zag. Het was alleen beroerd met de lichtvervuiling, het was een grote halogeenlampenzee. Zucht… Ik heb trouwens al eens een foto laten zien van jouw ‘Suriname-expeditie’: https://www.astroblogs.nl/2011/09/04/wil-je-omega-centauri-fotograferen-krijg-je-dit-te-zien/

  2. Tis toch geweldig mooi dat je dat zo kunt zien als je naar boven kijkt.

  3. Circinus galaxy? Ook weer een schitterende foto! En de schorpioen die er niet helemaal opstaat; alleen missen we nu een stukje van de kop ipv – zoals gebruikelijk – de staart. Nu ik dit stukje Melkweg sinds april ken vind ik het ook leuk op deze manier even verder “over het randje” te kunnen kijken om te zien wat daar allemaal nog meer is. In de Provence was die al schitterend, maar inderdaad niet te vergelijken met dit. Wauw!
    En oh ja, deze keer niet anoniem;)

  4. En nou nog even afwachten wat dat mystery object is. Ik ben benieuwd.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: