16 juli 2024

Maan ging vanmorgen vroeg voor Jupiter langs

De Maan ging deze nacht/vroege morgen voor Jupiter langs: een Jupiterbedekking. Een spectaculair gezicht door een telescoop. In Valthe was het gebeuren met hindernissen te volgen. Wolken bedekten het tweetal ook in meer en mindere mate. Met fotograferen liep het ook niet op rolletjes, ik geloof dat ik een verkeerd frontfilter heb gebruikt, het verdubbelen van de vergroting mislukte en mijn camera vertoonde een storing waardoor ik geregeld geen tussenresultaten kon bekijken. Lastig, want door de wisselende bewolking moest ik belichtingstijden steeds aanpassen. Maar ik héb wat gezien en zoals zo vaak geven wolken een aparte sfeer aan de foto’s.

Jupiter met zijn 4 Gallileïsche manen nadert onze maan

Bijna weg!

De wederverschijning was moeilijk vast te leggen door een dunne maar vervelende wolkenlaag en bovendien werd het al behoorlijk licht waardoor de maantjes van Jupiter langzaam maar zeker verdronken in de achtergrond.Voor alle duidelijkheid: Jupiter en onze maan kwamen alleen schijnbaar dicht bij elkaar. De Maan stond vanmorgen 400.000 kilometer van ons vandaan. Een peuleschil vergeleken met de respectabele afstand van 848 miljoen kilometer die Jupiter van ons hield.Maar ik stop er mee, want ik ben de hele nacht in de weer geweest. De zon schijnt in mijn gezicht, ik neem een ontbijtje en ga slapen. Paulus B.

Share

Comments

 1. Prachtige foto’s Paul, vooral die eerste vind ik een schitterende sfeerfoto. Je ziet niet alleen de maan en Jupiter, maar ook de vier maantjes. Gezien het slechte weer hier heb ik niet eens een poging gewaagd het te bekijken. Ik heb van deze Astroblog van jou ook de categorie ‘Favoriet’ even aangekruist, want dat zorgt er voor dat de allereerste foto van de blog – in dit geval die sfeerfoto – in de header van de homepage komt, waar die roulerende foto’s in staan. Heeft ‘ie wel verdiend. 😀

 2. Geweldig mooi resultaat die foto met de wolken! Fantastisch.

  Ik heb nog telefonisch contact gehad met Andre en Jan B. en overwogen ook een poging te gaan wagen. Maar gisteravond was voor mij al duidelijk dat het hier in Dordt niet zou gaan lukken.

  In het noorden hebben jullie maar weer geluk gehad.

  PS aan Arie: ik krijg nooit meer notificaties per email op reacties. Dit werkt helaas niet meer.

 3. Het is bijna science fiction, adembenemend mooi! Bedankt voor het vroege opstaan, zodat wij dromelijntjes er ook van kunnen genieten.

 4. Anoniem zegt

  Vanochtend bij het opstaan vroeg ik me af: zou het iemand nog gelukt zijn vannacht… en wauw!… ja dus. Schitterend. Vooral die maantjes erbij! Ikzelf ben pas lid geworden van de astro-watjes, heb dus bij voorbaat met dit slechte weer geen pogingen ondernemomen, hoewel H me verzekerde met me mee te zullen gaan de polder in.

Speak Your Mind

*