20 juni 2024

Focus op: Open sterrenhoop M7

Het meest zuidelijke object van de bekende lijst van deep-sky objecten die de Fransman Messier heeft opgesteld is de open sterrenhoop M7 in het sterrenbeeld Schorpioen. In Nederland zitten we te noorderlijk om M7 te zien. Maar wie deze vakantie naar het zuiden trekt moet op een maanloze avond na de schemer zijn blik eens richten naar de sterrenhemel boven de zuidelijke horizon. In mijn blog over met de melkwegfoto die ik heb genomen vanuit Suriname wees ik al op M7. Zo ver hoef je echter niet te reizen. Al vanuit Zuid-Frankrijk is het heel goed mogelijk om de Schorpioen in zijn geheel te zien zoals deze foto laat zien.

Schorpioen met M7

Schorpioen aan de zuidelijke hemel van de Provence

Aan de linkerkant van de foto zie je een stukje van de Melkweg en net boven de staart van de Schorpioen zie je de sterrenhoop M7. Deze sterrenhoop is met het blote oog te zien! Veel mooier wordt het als je een verrekijker er op richt. Met een telescoop zijn er ongeveer 80 sterren zichtbaar. M7 staat op een afstand van ongeveer 9000 lichtjaar en is zo’n 220 miljoen jaar geleden gevormd uit een wolk van waterstofgas. Onderstaande foto heb ik met een 25cm Newton telescoop genomen, 20 minuten belicht op 1600ISO met een Canon 1000Da, eveneens vanuit de Provence. Paulus B

M7 door de telescoop

Share

Comments

  1. Mooie foto van M7 hoor. Ik ga volgende week naar Sables d’Olonne, halverwege Frankrijk. Eens kijken of het mij daar lukt M7 te bekijken met het blote oog. Die plaats is jou ook wel bekend.

Speak Your Mind

*