Astronomische zomerpret: NGC 6992, De Sluiernevel in het sterrenbeeld de Zwaan

NGC 6992, de Sluiernevel in het sterrenbeeld de Zwaan

7 gedachten over “Astronomische zomerpret: NGC 6992, De Sluiernevel in het sterrenbeeld de Zwaan

 1. Geweldig leuk stukje, Jan!
  En een prachtig plaatje. Je hebt er wel wat voor over moeten hebben met die vervelende muggen om je heen die je van je ‘werk’ proberen af te houden.

 2. Dankjewel, Jan!!
  Trouwens….vanwege o.a. die pleuris muggen heb ik een poging om de Noord amerikanevel te fotograferen maar even aan de treurwilgen gehangen….enne…als ik dan bij jou weer lees dat jij er maar liefst drie (!!) nachten non stop volautomatisch belichten voor nodig hebt gehad om jouw (mooie!!) plaatje van dit leuke object voor elkaar te krijgen dan vraag ik mij even in opperste vertwijfeling af of dit object eigenlijk wel met mijn manier (handmatig volgen en zo) te pakken te krijgen is???….want..eh…drie nachten lang achter elkaar “met de hand” volgen lijk mijn niet echt een gezonde bezigheid?!? Is dit kreng werkelijk zo lastig op de plaat te zetten of zijn er toevallig nog “astrofotografische achterdeurtjes”??

 3. Mooie plaat Jan, en erg leuk stukje tekst.
  Probeer ook eens met minder iso. Ik heb daar met de 1000D goeie ervaringen mee.
  Noordamerika nevel zou ik niet aan beginnen met ongemodificeerde camera in onze omgeving. In donkere gebieden heb ik m met blote loog gezien. Hier heb je lange belichtingstijden nodig.

  • Thanx Paul……enne..ik moet bekennen dat ik “normaal” altijd gewoon op 800 ISO mijn plaatjezz schiet en dat is zeker voor melkwegstelsels, sterrenhopen etc..etc.. adequaat genoeg met die, toegegeven mij heel erg prima bevallende, 1000D. Met de sluiernevel meende ik even “alles uit de kast te moeten halen” vanwege die “roodgevoeligheids-problematiek”, maar ik realiseer mij opeens dat dat voor de Sluiernevel helemaal niet opgaat omdat de sluiernevel geen narrowband emissienevel is maar een supernovarestant van hetzelfde soort als bijvoorbeeld de Krabnevel. De Noord Amerikanevel is er natuurlijk wel zo’n eentje en daar ga ik inderdaad, ongemodificeerd en wel, mijn digitale handen NIET aan branden. Bedankt voor de “wake up call”!!!

  • Jan H., hoe bepaal je dan “wat voor jouw camera en object op dat moment beste is”? Biedt dat artikel waar je naar verwijst ook die info? Of is dat een kwestie van gewoon uitproberen, trial and error? Ik heb het artikel moet ik eerlijk zeggen niet gelezen hoor, zit op m’n gemak op de camping te bakken. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.