1 april 2023

Bewijs geleverd: vlaggen op de maan staan er nog

De meeste vlaggen op de maan staan er nog net zo bij als toen ze geplaatst werden. Credit: NASA

Er zijn alweer 40 jaar verstreken sinds de laatste maanlanding, waarbij de zesde en laatste Amerikaanse vlag in de maanbodem werd gestoken. Nu zullen sommige lezers zich afvragen of die vlaggen er nog staan. Het antwoord luidt: Ja! – nou ja, op één na dan. Met behulp van nieuwe foto’s die gemaakt zijn door de Lunar Reconnaissance Orbiter heeft men het definitieve bewijs geleverd. Aan de hand van de schaduwen die de vlaggen werpen op het oppervlak van de maan, heeft men vastgesteld dat vijf van de zes vlaggen nog altijd fier overeind staan.

Credit: NASA

De eerste bemande missie naar de maan was Apollo 11, waarvan de landing plaatsvond op de monumentale datum van 20 juli 1969. Hierbij sprak Neil Armstrong, live op televisie, de legendarische woorden “one small step for man, one giant leap for mankind“. De laatste missie was Apollo 17, op 14 december 1972.

Wetenschappers hebben nu gebruikgemaakt van nieuwe, gedetailleerde foto’s om vast te stellen dat de vlaggen schaduwen werpen gedurende de omwenteling van de maan. Hierdoor is bewezen dat de vlaggen nog steeds overeind staan. De enige uitzondering is de vlag die door de bemanning van Apollo 11 is geplaatst. Astronaut Buzz Aldrin rapporteerde destijds dat de vlag omver werd geblazen bij het vertrek van Apollo 11 en dat blijkt nu dus te kloppen. Bron: Daily Telegraph.

Share

Comments

  1. Leuk bericht over die vlaggen. Wat is er eigenlijk met die vlag van de Apollo 11 gebeurd? Omvergeblazen door de ‘uitlaatgassen’ van de Eagle? De gevallen vlag zou dan toch nog steeds zichtbaar moeten zijn voor de LRO, zou je zo zeggen?
    Nog even over die fameuze woorden van Armstrong – “one small step for man, one giant leap for mankind“. Dat schijnt hij inderdaad gezegd te hebben, maar dat was eigenlijk niet de bedoeling. De woorden die hij had moeten zeggen waren”: “one small step for a man, one giant leap for mankind“. Yep, scheelt meer één woord van één letter, maar het is essentieel voor de logica achter de zin. Zie deze en deze Astroblogs over de discussie rondom die legendarische zin.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: