Röntgenstraling waargenomen van supernovarestant uit 1957 in M83

Röntgenstraling van het restant van SN 1957D. Credit: X-ray: NASA/CXC/STScI/K.Long et al., Optical: NASA/STScI

In 1957 explodeerde een zware ster in het spiraalsterrenstelsel M83, vijftien miljoen lichtjaar van de Melkweg verwijderd. Het was de vierde supernova die dat jaar werd waargenomen en daarom kreeg ‘ie de catalogusnaam SN 1957D. Dit jaar is men er voor het eerst in geslaagd om van het restant van die supernova röntgenstraling waar te nemen, nadat men er eerder in slaagde het restant in radiogolflengte (1981) en optisch licht (1987) waar te nemen. In 2000 en 2001 probeerde men met de röntgensatelliet Chandra van de NASA de röntgenstraling van SN 1957D te zien, maar dat leverde niets op. In 2010 en 2011 richtte men Chandra opnieuw op M83 en na in totaal 8,5 dagen (!) waarneemtijd zag men een röntgenpuntbron op de plek van de supernova. Tien jaar eerder had de waarneemperiode 14 uren geduurd, maar dat was kennelijk onvoldoende geweest. De röntgenwaarnemingen aan het restant van SN 1957D doen vermoeden dat de supernova een neutronenster heeft nagelaten, een compacte, zeer snel ronddraaiende bol van 20 km doorsnede. Bij de rotatiepolen zou de neutronenster bundels hoogenergetisch gas de ruimte in stoten, hetgeen ‘m een pulsar maakt. Met een leeftijd van 55 jaar zou deze pulsar de jongste pulsar zijn, die is waargenomen – al bestaat er de mogelijkheid dat SN 1979C in M100 ook een pulsar heeft achtergelaten. Hieronder het restant van SN 1957D in diverse golflengten:

Credit: X-ray: NASA/CXC/STScI/K.Long et al., Optical: NASA/STScI

Het wetenschappelijke artikel over deze waarneming verschijnt binnenkort in The Astrophysical Journal. Geen zin om dat blad bij de sigarenboer aan te schaffen? Geen nood, hier is ‘t te lezen. Bron: Chandra.

Marsrover Curiosity binnenkort ook in de speelgoedwinkels

Curiosity hot wheels. Credit: Mattel

Marsrover Curiosity – op weg om maandagmorgen a.s. in de Gale krater op Mars te landen – ligt binnenkort ook in de speelgoedwinkels. Het gaat om een model (dat vermoedden jullie vast wel) met schaal 1:64 en speelgoedfabrikant Mattel wil ‘m binnenkort in de schappen hebben. De Curiosity maakt deel uit van de zogenaamde Hot Wheels collectie, waar in 2012 maar liefst 247 modellen deel van uit maken. De verkoopprijs van de door kernenergie aangedreven en van zes wielen voorziene Marsrover bedraagt $1,09. Geen idee wat dat in Europa gaat kosten, maar ik denk niet dat je je er een buil aan kunt vallen. Het model van de Curiosity is niet het eerste ruimtevaartuig dat als Hot Wheel model in de winkels komt te liggen. Vijftien jaar geleden had Mattel al de “JPL Sojourner Mars Rover Action Pack Set”, dat een model was van het mini-Marsrovertje Sojourner, een vroege en zeer eenvoudige versie van het Mars Science Laboratory (MSL) Curiosity. Twee jaar later had Mattel modellen van drie ruimtevaartuigen: de Mars Climate Orbiter, Deep Space 2 Microprobe en de Mars Polar Lander, allen van de NASA. En nu dus Curiosity. Nou nog wachten op een LEGO-model ervan. 😀 Bron: Space.com.

Wat is er allemaal te zien aan de hemel in augustus 2012?

Hier weer de maandelijkse video, waarin je kan zien wat er allemaal voor interessants staat te gebeuren. Dit keer over de maand augustus 2012. Daarin o.a. aandacht voor het volgende:

  • de planeten die ‘s avonds te zien zijn: Saturnus en Mars. Beiden vormen een mooi trio met de heldere ster Spica van het sterrenbeeld Maagd
  • de planeten die ‘s ochtends te zien zijn: Eerst Jupiter en Venus, als laatste net voor zonsopkomst Mercurius, boven de oostelijke horizon.
  • het sterrenbeeld Lier met interessante objecten daarin, zoals de planetaire nevel M57 en de “dubbele dubbele”