25 mei 2024

Spoorboekje van Curiosity’s landing op Mars

Volgens het Spoorboekje [1]Bestaan er eigenlijk nog wel spoorboekjes in 2012? Ik heb een jaartraject van de NS, maar ik krijg al een paar jaar geen spoorboekje meer. Alles is zeker gedigitaliseerd? van de NASA ziet de landing van Marsrover Curiosity maandagochtend er als volgt uit – touchdown om 07:31:37 uur Nederlandse tijd:

Credit: NASA

D’r zit een kilo vakafkortingen in de tabel, dus de volgende verklaring is wel handig:

CEST = UTC + 2 hours (=Nederlandse tijd) Earth time = Mars time + 13min:48sec MEX: Mars Express MSL: Mars Science Laboratory NNO: ESA New Norcia station AOS: Acquisition of signal S/C: Spacecraft

En dit is de krater waar het allemaal om draait, een 3D-foto in valse kleuren – goh echt?? – van de 154 km grote Gale krater, gemaakt met de High Resolution Stereo Camera (HRSC) aan boord van de Europese Mars Express sonde, die om Mars draait. Iedere pixel is 100 meter groot en de kleuren geven de hoogte/diepte van de gebieden aan.

Credit: ESA

Op het moment dat ik dit schrijf is hét moment nog 1 dag, 12 uren en 4 minuten verwijderd. Spannend! Bron: Universe Today.

Voetnoten

Voetnoten
1 Bestaan er eigenlijk nog wel spoorboekjes in 2012? Ik heb een jaartraject van de NS, maar ik krijg al een paar jaar geen spoorboekje meer. Alles is zeker gedigitaliseerd?
Share

Comments

 1. Sam Hendrickx zegt

  Spannend!

  Kan ik het hier live volgen?

 2. Tuurlijk, gewoon kijken op http://www.astroblogs.nl/multimedia/ en genieten maar.

 3. Sam Hendrickx zegt

  Super!
  Vanaf hoelaat morgen?

Speak Your Mind

*