16 juli 2024

Dit moet je zien: MRO heeft de Curiosity gefotografeerd tí­jdens de afdaling

De Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) is er vanmorgen met z’n fameuze High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) camera in geslaagd om de Marsrover Curiosity tijdens z’n afdaling, bungelend aan de parachute, te fotograferen. Deze geweldige foto – resolutie 33,6 cm per pixel 😯 – is het resultaat, één minuut voor de landing gemaakt:

Credit: NASA/JPL/University of Arizona

De foto is van een geweldige resolutie. In de parachute van de Curiosity, welke gebruikt werd tot het moment dat de zogenaamde ‘skycrane’ op het laatste moment in actie kwam, zien we bijvoorbeeld de banden aan de rand en het gat in het midden. Van te voren werd de kans van slagen op het maken van deze foto ingeschat op 60%. Het is niet voor het eerst dat de MRO met z’n HiRISE camera een afdalende sonde op Mars heeft gefotografeerd. In mei 2008 lukte dat ook al met de Phoenix Marslander. Bron: HiRISE. [Update]: ik lees net waarom het lastig voor de MRO was om de Curiosity te fotograferen, bij de Phoenix was de kans op succes hoger, namelijk 80%. De reden is de baan van de MRO t.o.v. de lijn die de Curiosity volgde tijdens z’n afdaling. De baan van de MRO en die lijn stonden bijna haaks op elkaar, zoals je in deze afbeelding ziet:

Credit: NASA/JPL/University of Arizona

Voordeel van de Curiosity boven de Phoenix was dat z’n parachute twee keer zo groot was en dat de afstand tussen de MRO en Curiosity kleiner was dan tussen MRO en Phoenix. Er was een kleine kans van 20% dat de MRO met z’n HiRISE camera ook kleurenfoto’s van de afdalende Curiosity zou maken, maar da’s geloof ik niet gelukt. Of ze moeten die foto van hierboven nog even snel inkleuren. 😉 Bron: Nature Blog.

Share

Comments

  1. geweldig! we wachten nu nog op de foto’s van de skycrane.

    • Nou, wie weet. Ook NASA’s Mars Odyssey en ESA’s Mars Express zouden proberen om de landing in beeld te brengen. En als ze al die foto’s aan elkaar plakken kunnen we zelfs nog een video van de afdalende Cursiosity verwachten. 🙂

  2. Supergaaf! Ik zat vanochtend echt met kippenvel het nieuws te volgen.

Speak Your Mind

*