1 maart 2024

Raadsel ‘monstersterren’ in cluster R136 opgelost

Credit: ESO

In 2010 ontdekten sterrenkundigen in de open sterrenhoop R136 – gelegen in de Grote Magelhaense Wolk, een begeleider van het Melkwegstelsel – vier megazware sterren, waarvan de grootste meer dan 300 keer zo zwaar als de zon is. De vraag was sindsdien hoe dergelijke monstersterren kunnen bestaan, want stermodellen gaven aan dat sterren theoretisch gesproken niet zwaarder kunnen zijn dan pakweg 150 zonmassa’s. Nu blijkt uit berekeningen van een team sterrenkundigen onder leiding van Sambaran Banerjee (Universiteit van Bonn) dat de sterren het resultaat zijn van botsingen en vervolgens ‘samensmeltingen’ van nauwe dubbelsterren. R136 is één van de grootste stellaire kraamkamers in de Tarantulanevel, ook wel het 30 Doradus (30 Dor) complex genoemd. In de afbeelding hierboven zie je 30 Dor en de uitvergroting tot R136. Uit de computersimulaties van de groep van Banerjee blijkt dat de monstersterren al vroeg in de ontwikkeling van R136 zijn ontstaan vanuit dubbelsterren, die uit sterren met een ‘normaal’ gewicht bestaan. Door de nauwe gravitationele interacties kunnen die samengaan en zo kunnen sterren met mega-massa’s ontstaan. Middels de afbeelding hieronder krijg je een indruk van de grootte van R136a1, één van de vier monstersterren.

Credit: ESO/M. Kornmesser

Meer info kan je lezen in dit wetenschappelijke artikel van Banerjee en z’n collegae, onlangs verschenen in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Bron: RAS.

Share

Comments

  1. Avatar foto Olaf van Kooten zegt

    Wow 300 zonnemassa’s! Hoelang zouden die leven? Minder dan een miljoen jaar wellicht? Het zou mooi zijn als 1 van deze monstersterren binnenkort (naar menselijke maatstaaf) als supernova zou ontploffen. Volgens de theorie zou dit een pair-instability supernova kunnen zijn. Zo’n supernova laat helemaal niets achter (geen compact degeneratief object bv. neutronenster of zwart gat), zou een mooi moment zijn om die theorie te testen.

  2. Ja, dat soort sterren leven conform het Pepsi-adagium “live life to the max“, dus grote kans dat ze inderdaad na een paar miljoen jaar uit elkaar knallen. Wat je zegt, dergelijke pair-instability supernova zijn de meest waarschijnlijke kandidaten daarvoor.

Speak Your Mind

*