29 maart 2024

Welke camera’s heeft Curiosity allemaal aan boord?

Credit: NASA/JPL-Caltech

De laatste dagen komen flink wat foto’s vanaf Mars naar ons toe, gemaakt en verzonden door Marsrover Curiosity. Goed om eens even stil te staan bij het bataljon aan camera’s, dat de Curiosity aan boord heeft. In totaal telt ‘ie 17 camera’s (zie de afbeelding hierboven), waarvan 8 HazCams, 4 Navcams, 2 MastCams, 1 MAHLI, 1 MARDI en 1 ChemCam. Hieronder een specificatie van deze camera’s:

  • de acht één megapixel Hazard-Avoidance cameras (Hazcams), zijn er om de Curiosity te laten weten waar hij zich precies bevindt. Eigenlijk worden er maar vier gebruikt, want de andere vier zijn een backup. De Hazcams leveren zwart-wit beelden in stereo op, zodat de vluchtleiding beschikt over driedimensionale informatie van de omgeving. De Hazams zitten op de hoeken van de Curiosity en ze zijn vooral bedoeld om geheel autonoom te voorkomen dat de rover een gevaarlijke route gaat nemen. De Hazcams hebben een beeldveld van maar liefst 120 graden.
  • Net als de Hazcams zijn de Navigation cameras (Navcams) er om de Curiosity te informeren over waar ‘ie zich bevindt en om z’n komende route te laten bepalen. Ook de Navcams zijn er in dubbele uitvoering – twee worden er gebruikt, twee zijn een backup. De NavCams hebben een beeldveld van 45 graden.
  • Net als de Navcams zitten de twee MastCams in de ‘mast head’, de rechtopstaande ‘kop’ van de Curiosity. Er zijn twee MastCams, te weten de Medium Angle Camera (MAC), vanwege z’n brandpuntsafstand van 34 mm ook wel de MastCam-34 genoemd, en de Narrow Angle Camera (NAC), die een brandpuntsafstand van 100 mm heeft. Yep goed geraden, da’s dus de MastCam-100. Beide camera’s – elk twee megapixel – kunnen foto’s maken van 1600 bij 1200 pixels en video van 10 frames per seconde met 720px.
  • MAHLI is de Mars Hand Lens Imager, die zich bevindt in de robotarm van de Curiosity. Hij is bedoeld om microscopische opnames van rotsen en gesteente te maken. Hij kan kleurenfoto’s maken van 1600 x 1200 pixels met een resolutie van 14,5 micrometer per pixel. 😯 Voor de duidelijkheid: een micrometer is een miljoenste meter, dus 0,001 mm.
  • MARDI is de Mars Descent Imager. Hij zit aan de onderzijde van de Curiosity en wist tijdens de afdaling 1600 x 1200 pixel foto’s te maken, ieder met een belichtingstijd van 1,3 milliseconde. Dat begon op een hoogte van 3,7 km en eindigde vijf meter boven de grond. De eerste ruwe beelden daarvan hebben we deze week al kunnen bewonderen. MARDI is niet alleen gebouwd om te functioneren tijdens de landing, want ook nu kan hij nuttige informatie aanleveren over het omringende terrein.
  • Onderdeel van het zogenaamde Chemistry and Camera complex (ChemCam) is een camera, de remote micro-imager (RMI), die als een soort telescoop objecten verderweg kan bekijken. Een object op 10 meter afstand kan hij tot 1 mm oplossen in resolutie. Ander onderdeel van de ChemCam is de laser-induced breakdown spectroscopy (LIBS), een laser waarmee men objecten écht kan oplossen. 🙂

Dan nog even over de stofkappen, die ter bescherming tegen het stof tijdens de landing op een deel van de camera’s zat. Die zijn er deze week afgegaan en in de volgende video zie je hoe dat precies is gegaan.

Bron: NASA + Wikipedia.

Share

Speak Your Mind

*