23 september 2023

De oogst van een avondje Perseïden jagen: 20 stuks

Gisteravond togen Jan Brandt en ik naar de Dordtse Biesbosch om zo ergens tussen 23.00 en 01.30 uur op de Perseïden te gaan jagen. Ooit was dat paadje waar we altijd zitten een plek waar de natuur ons lieflijk omringde, met tsjilpende krekels, kwakende eenden en zoemende muggen, maar tegenwoordig is het een oord waar continue helikopters overvliegen, auto’s voorbij rijden die op gettoblaster-aandrijving lijken te rijden en anderen het leuk vinden hun koplampen naar je te richten – wat dat betreft kan je net zo goed in het centrum van Dordrecht waarnemen. Afijn, ondanks alle hindernissen lieten Jan en ik ons niet weerhouden om de 2012-versie van de Perseïden te gaan bekijken. De oogst: een schamele twintig stuks. Op de Meteor-map van Meteorwatch is dat als volgt te zien:

Credit: Meteor Watch

Je komt op die kaart door via Twitter je waarneming door te zenden en de hashtag #meteorwatch of #bbcstargazing te gebruiken, plus je postcode, landcode en aantal waargenomen Perseïden. In mijn geval leverde dat de volgende tweet op:

Jan en ik hebben nog pogingen gedaan om meteoren te fotograferen. In Jan z’n geval leverde dat doffe ellende op, want z’n Canon camera wilde maar niet scherpstellen, wat hij ook probeerde. In mijn geval leverde dat geen resultaat op. Nou ja, ik heb wel een foto met een doffe streep op de achtergrond, maar die streep is zo recht en continue, dat ik bang ben gewoon een satelliet te hebben gefotografeerd. Eén fraai plaatje leverde het in ieder geval wel op, namelijk eentje van het overvliegende ISS, die zo rond 23.45 uur overkwam:

Mmmmmm, of was dit nou die allerverschroeiende, oogverblindende bolide die we zagen? 😉 [Naschrift] Jan belde mij net op, dat hij op één van z’n foto’s een Pesticide Perseïde zag! Hij heeft ’t wat gephotoshopt – lang leve de techniek – maar het resultaat is onderaan de foto te zien – tussen de heldere sterren Wega (α Lyrae) en Deneb (α Cygni):

De foto is ergens rond 23.30 uur gemaakt.

Share

Comments

 1. Leuk! Ook ik heb gisteren pogingen gedaan deze met een 18 mm objectief widefield te fotograferen. En ook ik had moeite om mijn Canon scherp te stellen op de sterrenhemel, terwijl dat een paar dagen eerder geen probleem was. Maar wat een geluk voor mij dat juist op dàt moment het ISS langskwam en toen heb ik hierop scherp kunnen stellen, ha ha.

  Ik heb mijn toestel de hele nacht laten fotograferen en ga zo kijken wat het geworden is. Ik wil er een timelapse van gaan maken. ik heb nog een tijdje op mijn rug naar de hemel zitten staren, maar ook geen perseide kunnen waarnemen. Om 1:00 uur ging ik naar bed.

  Maar zijn jullie misschien ook niet te vroeg weggegaan? Want gistermiddag hoorde ik Edwin Mathlener op de radio zeggen dat ze pas na 2:00 uur goed zichtbaar zouden zijn. Voor die tijd gingen ze qua richting van ons vandaan, dus moeilijk zichtbaar, en daarna naar ons toe waardoor ze beter zichtbaar zouden zijn.

  Zodra ik iets op de foto heb zal ik het melden.

 2. Ja, dat zei Jan vannacht ook al, dat we eigenlijk hadden moeten beginnen op het moment dat we klaar waren. Maar ja, dit is m’n laatste weekend van de vakantie en de meiden thuis hebben weinig respect met een vader die wil uitslapen, hahaha…

 3. Afgelopen nacht om 3.30 uur opgestaan: bewolkt 🙁
  En dat na een week dat ik geen wolkje aan de lucht heb gezien.
  In de nachten er voor heb ook wat opnames gemaakt vanaf de camping in La France met grensmagnitude 6,5, maar na een half uur besloeg mijn lens steeds. Ik heb wel een aantal meteoren met mijn eigen kijkers voorbij zien vliegen.

 4. Wij hebben gisternacht of liever vanmorgen vroeg om half 4 onze tuinstoelen gepakt, warm aangekleed en naar de hei bij Hoog Soeren achterover gaan liggen en welgeteld met z’n 2en 30 meteoren gezien in een tijdsbestek van 50 minuten. Dus echt later gaan

  Marianne Agterdenbos en Wim Roskam
  Apeldoorn

 5. Is er vannacht ook nog wat te zien?

 6. Jazeker!
  Net een paar mooie gezien, terwijl ik toch niet eens in een echt donker gebied zit. Kijk naar het noordoosten.
  Tegen tweeën komt echter de maan erbij piepen, dat maakt dat je zwakke meteoren minder goed kunt zien.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: