Site pictogram Astroblogs

De oogst van een avondje Perseïden jagen: 20 stuks

Gisteravond togen Jan Brandt en ik naar de Dordtse Biesbosch om zo ergens tussen 23.00 en 01.30 uur op de Perseïden te gaan jagen. Ooit was dat paadje waar we altijd zitten een plek waar de natuur ons lieflijk omringde, met tsjilpende krekels, kwakende eenden en zoemende muggen, maar tegenwoordig is het een oord waar continue helikopters overvliegen, auto’s voorbij rijden die op gettoblaster-aandrijving lijken te rijden en anderen het leuk vinden hun koplampen naar je te richten – wat dat betreft kan je net zo goed in het centrum van Dordrecht waarnemen. Afijn, ondanks alle hindernissen lieten Jan en ik ons niet weerhouden om de 2012-versie van de Perseïden te gaan bekijken. De oogst: een schamele twintig stuks. Op de Meteor-map van Meteorwatch is dat als volgt te zien:

Credit: Meteor Watch

Je komt op die kaart door via Twitter je waarneming door te zenden en de hashtag #meteorwatch of #bbcstargazing te gebruiken, plus je postcode, landcode en aantal waargenomen Perseïden. In mijn geval leverde dat de volgende tweet op:

Jan en ik hebben nog pogingen gedaan om meteoren te fotograferen. In Jan z’n geval leverde dat doffe ellende op, want z’n Canon camera wilde maar niet scherpstellen, wat hij ook probeerde. In mijn geval leverde dat geen resultaat op. Nou ja, ik heb wel een foto met een doffe streep op de achtergrond, maar die streep is zo recht en continue, dat ik bang ben gewoon een satelliet te hebben gefotografeerd. Eén fraai plaatje leverde het in ieder geval wel op, namelijk eentje van het overvliegende ISS, die zo rond 23.45 uur overkwam:

Mmmmmm, of was dit nou die allerverschroeiende, oogverblindende bolide die we zagen? 😉 [Naschrift] Jan belde mij net op, dat hij op één van z’n foto’s een Pesticide Perseïde zag! Hij heeft ’t wat gephotoshopt – lang leve de techniek – maar het resultaat is onderaan de foto te zien – tussen de heldere sterren Wega (α Lyrae) en Deneb (α Cygni):

De foto is ergens rond 23.30 uur gemaakt.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten