18 april 2024

Perseiden in een timelapse filmpje gestopt

Credit: Jan Heuser

Ook ik heb gisteravond/nacht geprobeerd de Perseiden (vallende sterren) te fotograferen en deze daarna in een timelapse video gezet. Ik had daarvoor mijn Canon 450D camera met zijn standaard 18-55 mm objectief op een statief gezet. In eerste instantie lukte het maar niet om op een ster scherp te stellen, maar wat een geluk dat net op dat moment het ISS ruimtestation over Dordrecht vloog. Dankzij de helder verlichte ISS lukte het wel om snel scherp te stellen. Daarna heb ik gedurende de hele nacht 600 opnames van 25 sec belichting met ISO1600, F4 gemaakt. Deze in Photoshop iets bijgesteld en daarna achter elkaar geplaatst in een videbewerkingsprogramma. Elke foto is 1/25 sec. waardoor er een timelapse ontstaat van (slechts) 24 sec. bewegende sterrenhemel. Deze gaat wellicht nu iets te snel om de vallende sterren Perseiden te kunnen zien. Dus misschien moet ik de bewerking nog even opnieuw doen. En in een wat donkerder gebied. Misschien kan dat nog  tijdens mijn vakantie, maar dan wordt het zonder de Perseiden, want die zijn dan al weer voorbij.

Timelapse video van Sterrenhemel met Perseiden 12-8-2012http://youtu.be/CEQfyKJ3mME

Op de 600 opnames meen ik totaal ongeveer 40 Perseiden te kunnen herkennen, maar ik kan een paar satellieten voor perseiden aangezien hebben.

Share

Comments

 1. Ha die jan. Mooi filmpje hoor, maar misschien moet je inderdaad nog effe een “slimme digitale truc” vinden om die razendrappe Pesteciden (nog) beter zichtbaar te maken. Wat dat effe heftig simpelmakende “Canon standaardlens-scherpstel-gedonder” waar ik en “gelukkig” dus ook jij mee hebt zitten (olympisch) worstelen betreft het volgende….Ik heb er de volgende dag maar eens effe het instructieboekje op nageslagen…..enne…daar staat te lezen dat autofocus mogenlijkerwijze niet perfect zou kunnen werken in o.a. omstandigheden met weinig licht….eh…lees automatisch scherpstellen op de nachthemel. Met de hand/het oog scherpstellen door de zoeker is ook geen oplossing want “scherp op voor het oog” is blijkbaar niet scherp op de chip. Het enige wat dan wel bleek te werken….(na een half uurtje pislink digitaal geworstel en een paar gemiste perseiden later)…is scherpstellen met live-view….met dan nog als kantekening dat lifeview op 18 mm brandpunt zelfs Wega niet liet zien en ik dus uiteindelijk heb weten scherp te stellen op de koplampen van een tractor (!!) omdat het ISS inmiddels ook al weer gevlogen was……en ik maar denken dat meteoren fotograferen makkelijker was dan Deep sky plaatjezzz schieten…..diepe zucht!!

 2. Hoi Jan,
  Wat dat scherpstellen betreft: ik doe dat ook met liveview, alleen dan met groter beeld op Laptop. Maar zelfs toen lukte niet om Vega te zien terwijl dat 2 dagen ervoor geen probleem was. (vreemd) Ik las een tip als je dat vanaf je LCD van camera moet doen: dan kan je oculair omgekeerd als loep gebruiken.

 3. Mooi filmpje hoor. Op de video zie je een paar vallende sterren (Perseïden? ze gaan niet allemaal dezelfde kant op). Wat die foto betreft: eh… ik zie allemaal palmbomen. Is die foto gemaakt in Dordt del Mar of zo? 🙂

 4. Scherpstellen doe je toch gewoon door de lens op manual te zetten en dan op oneindig draaien?
  Mijn fout was afgelopen weekend dat ik hem door oneindig heen draaide, dus voorbij de ‘liggende’ 8
  In het donker ging ik er vanuit dat de lens op z’n uiterste stand wel op oneindig stond.
  Al mijn foto’s dus onscherp 🙁

  Ik heb overigens een canon 450d icm 17-85mm EFS lens

 5. Jij draaide ‘m dóór oneindig heen? Kan dat wel? Meestal kan die knop toch niet verder draaien? Of is ‘ie nou stuk? Het zou trouwens wel de manier zijn die ik ook zou hebben gedaan, dus lens op manual zetten en dan op oneindig draaien.

 6. Jan Heuser zegt

  Hoi Arie,
  Klopt dat de strepen door elkaar gaan. De meeste blijken allemaal sattelieten en vliegtuigsporen te zijn. Ik heb een net een selectie gemaakt van een paar beste plaatjes en als gif gemaakt. Deze blijken wel allemaal uit 1 denkbeeldig punt vandaan te komen. Even kijken of ik die er nog bij kan zetten.

  Ik heb inderdaad palmbomen in mijn tuin, maar dat waren deze niet. Dit was een struikje van mijn zoonlief die ik als voorgrond gebruikt heb.

  En in z’n uiterste stand zetten met aanname dat hij dan wel op oneindig zal staan heb ik ook al eens ondervonden dat die dan net niet scherp is. AF op manual zetten en dan toch met handje proberen scherp te krijgen op een heldere ster is enige wat ik weet. Als je bijv. Jupiter, Venus of Maan kan zien, heb je geluk, want daarop kan je altijd wel goed scherp zetten.

 7. Ja, de lens is door oneindig heen te draaien zonder dat hij stuk gaat.
  Achteraf is het ook logisch, maar ik heb deze combinatie nog niet zo lang en wist het dus nog niet.
  Het volgende plaatje heb ik even gemaakt om het te verduidelijken.
  http://i50.tinypic.com/8z30bc.jpg
  Links de lens handmatig op oneindig (let op de streepjes) en recht er ‘doorheen’
  Overigens krijg is geen melding van nieuwe reacties op deze post, klopt dat?

 8. recht = rechts

 9. Van jouw reactie kreeg ik dus geen melding.

  • Zucht, die e-mail notificaties werken via de plugin Jetpack. Maar daar had ik eerder ook al problemen mee, dus die heb ik er zojuist uitgegooid – ontslagen. Ik heb nu een nieuwe plugin die de nieuwe e-mails moet doorgeven, hopelijk dat die wel lukt.

Speak Your Mind

*