16 juli 2024

Marsrover Curiosity gaat komende week rijden. Eerste doel: Glenelg

Credit; NASA/JPL-Caltech

De op 6 augustus j.l. op Mars gelande Curiosity staat op het punt om komende week te gaan rijden. Z’n eerste doel is door de NASA gisteren aangekondigd: het gebied genaamd Glenelg. Dat ligt zo´n 400 meter ten oost-zuidoosten van de landingsplek. Het zal pakweg drie tot vier weken duren voordat de Curiosity daar aankomt. Voor het unieke moment dat ‘ie gaat rijden is er eerst een andere primeur – wellicht vandaag al. De bedoeling is namelijk dat voor het eerst de laser in Curiosity’s Chemistry and Camera instrument (ChemCam) gaat worden gebruikt. Die zal worden gericht op een rotsblok genaamd N165.

Credit; NASA/JPL-Caltech

Die rots ligt ongeveer drie meter verderop en hij een kleine 8 cm groot. Binnen tien seconde zullen ze met de laser van ChemCam dertig keer een stoot van 14 milli-joule energie op N165 afsturen. Komende dagen zal ook aandacht worden besteed aan Goulburn Scour, een gebied waar door de motoren van de Skycrane het bovenste stoflaagje is weggeblazen.

Rijden

Het rijden van de Marsrover Curiosity is niet een kwestie van de motor aanzetten en rijden maar. Dat gaat zeer zorgvuldig gebeuren. Eerst zal men aan de slag gaan met de wielen afzonderlijk. Vier van de zes wielen van de Curiosity zijn bestuurbaar en kunnen voor en achteruit. Die wielen gaat men eerst een voor een bewegen, om ze uiteindelijk in de positie naar voren te zetten. Op een volgende dag gaat de rover echt rijden, eerst één rover-lengte naar voren (ongeveer drie meter), dan 90 graden draaien en vervolgens twee meter in z’n achteruit. Ik heb het ook niet verzonnen, maar dat zijn de instructies. 🙂 En daarna gaat het richting Glenelg. Da’s ook maar een tussenstap, want uiteindelijk moet ‘ie rijden naar de flanken van Mount Sharp, die bereikt moeten worden via het blauwe punt hieronder, genaamd ‘base of Mount Sharp; . Da’s waar het donkergekleurde duinengebied eindigt en er ‘vrije toegang’ tot de berg is.

Credit; NASA/JPL-Caltech

Bron: NASA.

Share

Speak Your Mind

*