Zweten en kieken: M31 en het ISS

Galactische buurman(vrouw?) Messier 31 – de Andromedanevel

OK, eigenlijk is het veels te warm om achter de digitale zandbak te zitten en een blogje uit de bijkans tot neuronen-lava vergane hersentjes te persen….maar ja…de, althans voor deze in permanente staat van ZEN-uwachtigheid verkerende astroknakker,

22/23 september: Live Astroblogs vanuit de SpaceUp Europe conferentie!

Credit: SpaceUp Europe

In het weekend van 22 en 23 september a.s. zal in het Cosmodrome in Genk (België) SpaceUp Europe worden gehouden, de eerste Europese versie van de in 2010 in San Diego (V.S) voor het eerst gehouden tweedaagse conferentie over ruimtevaart en sterrenkunde. Namens de Astroblogs zullen uw trouwe scribenten Jan Brandt en ik live verslag gaan doen van SpaceUp Europe! We zullen daar twee dagen de spontane discussies, presentaties en demonstraties volgen en verslaan, hetgeen instantaan met de lichtsnelheid op de Astroblogs te lezen en te zien zal zijn. Yep, met nadruk op spontaan, want dát is het karakter van de SpaceUp conferenties, eigenlijk heten het onconferenties [1]Ook wel bekend als ‘user-generated conferences’ of BarCamps. :  er wordt geen programma van tevoren gemaakt, de deelnemers bepalen op de dag zelf wat ze gaan doen en waarover ze met elkaar het gesprek zullen aangaan. Mijzelve en de heer Brandt kennende denk ik niet dat wij daarbij passief zullen toezien, maar dat ook wij een kosmisch steentje zullen bijdragen aan SpaceUp. Dit weekend is SpaceUp Los Angeles bezig en hier kan je een livestream ervan zien, om een indruk te krijgen van zo’n onconferentie.

References[+]

References
1 Ook wel bekend als ‘user-generated conferences’ of BarCamps.

De Large Hadron Collider is weer lekker op dreef

De 27 km lange buis van de LHC. Credit: CERN

In de grootste deeltjesversneller ter wereld – de 27 km grote Large Hadron Collider (LHC) van CERN bij Genéve in Zwitserland – worden continue protonen tot bijna de lichtsnelheid versneld en vervolgens tegen elkaar aan geknald. Die botsingen leiden tot een productie van ‘verval-deeltjes’, waartussen zoals bekend ook een nieuw deeltje blijkt te zitten, dat hoogstwaarschijnlijk het befaamde Higgs boson is. Sinds die ontdekking zitten ze bij de LHC niet stil en gaan de protonenbundels in steeds hogere hoeveelheden door de versneller heen. Die hoeveelheid wordt door de natuurkundigen uitgedrukt in de eenheid ‘barn’, welke z’n oorsprong schijnt te vinden in de volksuitdrukking “Couldn’t hit the broad side of a barn“. Eén zo’n barn is 1,0×10-28 m2 en het is eigenlijk de oppervlakte van het gebiedje waarbinnen deeltjes op elkaar kunnen reageren. Bij de protonenbotsingen gebruikt men de inverse femtobarn als uitdrukking, waarbij 1 fb gelijk staat aan 0,000000000000001 barn. In 2011 wist men met de LHC 5 /fb te produceren, hetgeen december 2011 leidde tot de aankondiging dat er sterke aanwijzingen voor het bestaan van het Higgs boson waren. De op 4 juli j.l. gepresenteerde ontdekking was gebaseerd op 6 /fb aan botsingen tot 18 juni. In 2012 was de botsingsenergie overigens ook hoger: 8 TeV in plaats van 7 TeV in 2011. Inmiddels is men al over de 11 /fb heen en de verwachting is dat eind van dit jaar de 25 /fb wordt bereikt. Half december stoppen de protonenbotsingen en gaat men nog een paar weken knallen met zware loodionen, waarmee geprobeerd wordt het allervroegste heelal na te bootsen. Maart 2013 wordt helemaal met de experimenten gestopt en gaat de LHC in de revisie. Op dit moment hebben de protonen een energie van 4 TeV, hetgeen die botsingsenergie van 8 TeV oplevert, maar na de revisie moet dat opgekrikt zijn naar 6,5 TeV, ergo een botsingsenergie van maar liefst 13 TeV. Ergens april 2015 hoopt men de experimenten dan weer te kunnen hervatten. Bron: Not even wrong + viXra.