17 april 2024

Zweten en kieken: M31 en het ISS

Galactische buurman(vrouw?) Messier 31 – de Andromedanevel

OK, eigenlijk is het veels te warm om achter de digitale zandbak te zitten en een blogje uit de bijkans tot neuronen-lava vergane hersentjes te persen….maar ja…de, althans voor deze in permanente staat van ZEN-uwachtigheid verkerende astroknakker,

Share
Over Jan Brandt

Comments

 1. Een waarlijk fraaien afbeelding van M31 en helemaal linksonder op de foto ook van M32. En die close-up van het ISS mag er ook zijn. Toevallig heb ik ‘m gisteravond ook zien overkomen, om 22.25 uur kwam ‘ie vanuit het westen prachtig overgevlogen. Ik blijf het knap vinden hoe je zo’n snel bewegend object zo in detail op de digitale plaat kunt krijgen.

 2. Jan Brandt zegt

  Arieeee, Bedankt voor het herstellen van de zo-even “verdampte” lay out van m’n blogje…..enne…..ik moet in alle onbescheidenheid ook wel zeggen dat ik het elke keer best wel weer knap van mezelf vind wat ik voor mekaar krijg met dat “ISS-gedoe”…………..maar ja, mijn naam is dan ook niet voor niets eigenlijk “Usain Brandt…of was het nou “Insane Brandt”?….ha…ha….!!!

 3. Jan Brandt zegt

  Oh….enne………..”voor de liefhebbers”….vanavond (volgens het heavens above-lijstje) komt het ISS weer glorieus over (80 graden hoog!) en wel on 21.25 uur. Ik ga dan hopelijk mijn olympisch ISS record breken met die 3 x barlow!!

  • Jee Jan, wat gaaf! En knap. Was van plan vanavond ook weer een poging te wagen ISS vast te leggen, maar helaas, het rommelt in de verte. Laat dat alsjeblieft verkoeling brengen.

 4. Het zal gisteravond vast niet gelukt zijn, vanwege de optredende bewolking. Maar als je een andere keer die 3x barlow uitprobeert: je kan vantevoren weten wat de maximale hoogte van het ISS bij jou aan de hemel is. Kan je dan niet net als bij de Poolster de telescoop vantevoren daarop uitlijnen, zodat je nog maar over één as hoeft te volgen? Aldus de leek op dit gebied. 🙂

 5. Jan Brandt zegt

  Als je over een goed(perfect!!) uitgelijnde (dus bij voorkeur een vast opgestelde) GoTO montering kan beschikken die ook nog eens van die speciale satelite tracking software kan “slikken”, dan ben je spekkoper als het gaat om “niet handmatig ISS volgen”…….en die zijn er (monteringen plus software) sinds een paar jaar nadat het amerikaanse ministerie van defensie één en ander heeft ge-declassified. Kijk, wij (brave amateur-astronomen) fotograferen satellieten gewoon “voor de lol”…..maar tijdens de koude oorlog vonden biede nucleaire grootmachten het “ook wel handig” om te weten met wat voor nieuwsgierig ruimtetuig zij bespeid werden. Om dit voor elkaar te krijgen zijn er speciale highly classified telescopes (plus vooral de bijbehorende monteringen!!) ontwikkeld (project Starfire heb ik volgens mij ooit iets van in S&T gelezen) waarvan de technologie erachter pas in de jaren 90 is vrijgekomen. Ofwel…..er bestaat dus speciale (prijzige?) software geschikt voor enkele amateur-monteringen (voor de EQ6??…ik heb geen idee…maar ik hou me aanbevolen voor tips) die dit soort volg-kunstjes mogenlijk maken want dit volgen moet echt wel ongelofelijk precies gebeuren vanwege het nog steeds kleine formaat van de gemiddelde webcam danwel DSLR-chip….. en dus hoe gek het dus ook moge klinken is bij het gebrek aan dat speciale gadgets gewoon met een ge-oefende hand en een ge-oefend oog volgen met een Dobson-montering een hele prima (en vooral spotgoedkope!!!) manier van dit soort zotte plaatjezzz-schieterij!!

 6. Jan, knap staaltje astro-werk!

Speak Your Mind

*