23 februari 2024

ZAP! Curiosity’s ChemCam heeft z’n eerste laserstraal afgevuurd

Met de ChemCam werd een laserstraal afgevuurd op Coronation. Credit: NASA/JPL-Caltech/LANL/CNES/IRAP

Met het Chemistry and Camera instrument (ChemCam) aan boord van Marsrover Curiosity hebben ze gisteren voor het eerst laserstralen afgevuurd. Slachtoffer een nabijgelegen vuistgrote steen die eerst door het leven ging als N165, maar die ze nu getooid hebben met de naam ‘Coronation‘ – kroning. Tien seconden lang werden er als ware het een scene uit Star Wars 30 laserpulsen op de steen afgevuurd, iedere puls een paar miljard watt sterk, gedurende vijfmiljardste van een seconde per puls. Het gevolg: de atomen van de steen raken in een aangeslagen toestand en ioniseren tot een plasma. Die plasmawolk wordt door de spectrometers aan boord van de Curiosity gemeten en in het geval van Coronation leverde dat metingen op in maar liefst 6.144 golflengten in het optische, ultraviolette en infrarode gedeelte van het electromagnetische spectrum. Nu was het nog een beetje stoeien met een onschuldig steentje als Coronation, maar later is de bedoeling dat rotsblokken aan de voet van de berg Mount Sharp dezelfde laserbehandeling – ahum – zullen ondergaan, om hun geheimen te laten prijsgeven. Behalve een klein gaatje in Coronation leverde deze lasertest ook goede resultaten op, want de signaal/ruisverhouding van de beschieting van Coronation was beter dan laboratoriumtesten door de ChemCam op aarde, aldus ChemCam wetenschapper Sylvestre Maurice (Institut de Recherche en Astrophysique et Planetologie (IRAP) in Toulouse, Frankrijk). Dat klinkt veelbelovend!

Share

Speak Your Mind

*