4 oktober 2023

Gas, gas en nog eens gas, oftewel vakantie in donkere gebieden…

Beste medebloggers…

Zojuist zijn we weer teruggekeerd van verre oorden. Nou ja, een beetje ver, namelijk Oostenrijk en de Eifel.In Oostenrijk had ik het plezier om twee weken in het Zillertal door te brengen. Dit gebied heeft nog erg donkere nachten en ik keek hier dan ook erg naar uit. Ik had contact gehad met de sterrenwacht in Königsleiten en was daar van harte welkom om gebruik te maken van hun apparatuur.De tweede dag ging ik dan ook bij Jürgen Huber  van de sterrenwacht langs en ik kreeg van hem de sleutel van de apparatuur en alle vrijheid om hier mee te gaan werken. Nu hadden ze daar een 60 cm(!) cassegrain telescoop, dus ik was in mijn nopjes…

De prachtige 60cm Cassegrain telescoop in de sterrenwacht van Königsleiten

Ik zag het helemaal zitten en hoopte op vele mooie, heldere nachten. Helaas wat het weer wat weerbarstig en was het overdag meestal best mooi en trok het ’s avonds weer helemaal dicht… Zo ging het twee weken door en uiteindelijk heb ik maar één avond onder verre van optimale omstandigheden wat met de apparatuur kunnen spelen. De enige foto die ik dan ook heb kunnen maken was een 10s opname van M13, maar aangezien dit de enige was laat ik hem hier toch even zien:

Opname van M13, 10s belichting met de 60cm F8

Uiteindelijk bracht ik dus na twee weken de sleutel onverrichter zake terug, maar ik ga dit zeker nog een keer opnieuw proberen!Met dank aan de gastvrijheid in Königsleiten!Hierna ging ik op weg naar de Eifel, en onderweg brak de hemel al open. Stralende luchten zonder wolken schenen mij tegemoet…Toen ik daar aankwam ben ik dan ook snel aan de slag gegaan met mijn vakantieopstelling, een canon 100mm F2.0 lens met een astroccd camera. Vanwege de ruimte had ik hier bewust voor gekozen, en hier heb ik geen spijt van gehad.Ik had mezelf voorgenomen om data te gaan verzamelen voor een reuze mozaiek van het sterrenbeeld zwaan, aangezien hier heel veel te zien is, en ik wel eens widefield wilde gaan… Ik had dan ook mijn 4,5nm h-alpha filter meegenomen, en met deze beperkte opstelling ben ik aan de slag gegaan:

Een nieuwe definitie van een telescoop: Canon 100mm op EQ6

Hiermee ging ik als volgt te werk:- In thesky6 automatisch een mozaiek laten opbouwen met 20% overlap langs de randen van de opnamen – Polar align (3-star) met behulp van de ingebouwde align procedure van mijn EQ6. Het alignen deed ik op het midden van het beeld van mijn CCD in nebulosity. Deze kwam eigenlijk altijd binnen 20” terecht in Az en El. – Vervolgens richten op NGC7000 en zorgen dat ik iedere keer deze weer exact hetzelfde in beeld had, daarop kon ik dan syncen zodat de rest van het mozaiek iedere keer goed uitkwam. – Hierna kwam de fijnfocus. Dit was het lastigste aangezien de focusrange van een F2.8 lens ong. 25 micron is. Hiervoor gebruikte ik ccdinspector. Het is namelijk zo dat alleen bij precieze focus je een mooi vlak beeld krijgt waarbij de ‘collimatie’ heel goed is. Door eerst te fijnfocusen in nebulosity en vervolgens een opname te maken van 10-30s kon ik in ccd-inspector de vlakheid testen. Door heel zachtje aantikken van de focuser kon ik zo de ‘perfecte’ focus krijgen. Daarna was het een kwestie van vooral niet meer aankomen… – Daarna maakte ik 3 opnamen van 300s per mozaiek deel en ging dan door naar het volgende deel, en zo 4 nachten lang…Dit resulteerde in 42 opnamen van het gebied van het sterrenbeeld Zwaan. Deze heb ik gemozaïekt en zo kwam ik tot de volgende opname:

H-alpha mozaiek van het sterrenbeeld Zwaan (klik op image voor full size… pas op: groot!)

In deze opname zijn zo’n 250.000 sterren te zien. En dan te bedenken dat dit eigenlijk maar 15 minuten belichting per tile is. Als je een grote CCD zou hebben zou je dit dus in 15 minuten kunnen maken! Wat ik zelf echter nog mooier vond is als je alle sterren weghaalt en dan de nevels naar voren haalt, het lijkt wel 3d!

Mozaiek van de nevels in het sterrenbeeld zwaan… (klik voor full size)

Deze kaart laat mooi zien wat er allemaal op de opname te zien is:

Sowieso was de sterrenhemel in Bleialf, op de camping, ongelofelijk. Vergeleken met ons kikkerlandje is dat toch veel beter. Als afsluiter dan nog een 30s opname van de melkweg gemaakt met mijn DSLR:

De melkweg vanuit Bleialf in de Eifel…

Al met al was het een geslaagde vakantie en heb ik nog veel meer heerlijk genoten buiten de astro activiteiten met vrouw en kinderen…

Share

Comments

  1. ik ben erg onder de indruk van deze mooie opnames.

  2. Inderdaad, prachtige opnames. Ik wil iedereen er bij deze op attent maken dat ze ook de aandacht hebben getrokken van Phil Plait – the Bad Astronomer: http://blogs.discovermagazine.com/badastronomy/2012/08/02/incredible-panorama-of-the-summer-sky/ Ook hij loopt warm van André’s foto’s. André, ik zag dat je de blog ook in de fotoheader op de voorpagina hebt staan, maar dat komt niet uit de verf. De plugin die dat regelt neemt altijd standaard de eerste foto die je upload, dat was die foto van de 60cm Cassegrain telescoop in de sterrenwacht van Königsleiten. Maar de header is slechts 640px lang (ongeveer) en hij neemt dan ook de hoek linksboven van die foto van de telescoop, die vast veel groter is. En dan is het resultaat een stukje grijs uit die foto. Wat ik altijd doe is een speciale header-foto uploaden, met de juiste maten, welke ik verder niet gebruik in de blog. Tip voor de volgende keer. 🙂

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: